Harold van Garderen in het zonnetje gezet - complexiteitskunde en innovatiemanagement

Een kleine 8 personen heb ik op mijn blog inmiddels in 'het zonnetje gezet'. Er ontbreken zeker nog een paar belangrijke personen (Bert,  Ludo,  Jan Wouter,  Jan Peter,  Kees,  jullie volgen nog ;-). Maar een van de eerste personen die ik oorspronkelijk in het zonnetje zou willen zetten is Harold van Garderen. En ik was al begonnen met een artikeltje over Harold twee jaar geleden, maar dat artikel staat al veel te lang als 'concept' in blogspot. Hoogste tijd dus om dit artikel af te maken.Eerst maar even een korte CV (heel netjes gepikt van de www.top-innosense.nl website):

Harold van Garderen (1966) is hoofd onderzoek bij TOP innosense. Hij behaalde zijn PhD Chemie in 1995 aan de Universiteit van Eindhoven op het gebied van complexe systemen. Tussen 1996 en 2010 werkte hij bij Océ-Technologies BV o.a. aan corporate strategy, innovation management, service innovation en innovatie methoden. In 2005 werd hij Accredited Practioner van Cognitive Edge en hij rond binnekort een MSc af in Informatie Management aan de Universiteit van Amsterdam. Harold richt zich graag op organisatie-vraagstukken, maatschappelijk uitdagingen en product- en diensten-innovatie. Hij woont met zijn vrouw Nicole en drie kinderen in Veenendaal en is te bereiken via harold@top-innosense.nl of via +31 (0) 629 097 305.

Eigenlijk hoef ik Harold helemaal niet in het zonnetje te zetten, een ieder die mijn blog leest, of mij volgt, weet dat ik een groot fan van Harold ben en hem regelmatig citeer. In 2009 zette ik al een filmpje met een korte lezing van Harold op dit blog "niets is nieuws, alles is al een keertje eerder bedacht, we zijn alleen maar aan het heruitvinden" Hier sloeg hij de spijker op de kop, en wees (indirect) vooral naar het gedachtengoed van Schumpeter. Harold heb ik in 2008 virtueel ontmoet via CoT (Community of Talents), een uitstekende linkedin groep geïnitieerd door Linda van Duivenbode.

Ik denk dat Harold een van de grootste experts op het gebied van innoavtie management (al moet ik Jan Wouter Vasbinder in dit kader zeker ook noemen), en zeker als het gaat om complexiteitstheorie en sensemaking. Als ik zelf bij een overheid zou werken en me met beleid zou moeten bezighouden, dan zou ik een expert om hulp vragen. Expert hebben 'geleerd' (= gekopieerd), vervolgens door ervaring (= DOEN in de praktijk) professional geworden (= craftsmanship, zie ook innovatie mislukt zonder professionals). Harold, Jan Wouter (zie ook "Nederland Innovatieland 3.0 en de rol van universiteiten") en Bert Tournois zijn de weinig mensen die behoren tot deze categorie.

Harold is een groot denken, een erg wijs man die bijna altijd vriendelijk en rustig is (in tegenstelling tot ondergetekende die zijn onvriendelijke explosieve momenten heeft). Zijn systeeminzichten zijn bizar hoog, en zijn kennis over complexiteitskunde ongeëvenaard. Als ik woorden zoals 'safe fail' of 'cynefin',  'heruitvinden', 'complexiteitskunde', 'verschil tussen onderzoek, ontwikkeling of innovatie' (en deel II), 'innovatie is impact gecreëerd hebben' of 'weak-signals' gebruik dan heb ik die 1:1 geleerd van Harold. Harold weet als geen ander hoe je met diensten-innovatie (inmiddels al een hol begrip ;-( ) moet omgaan.

Van de week twitterde @HvGard een fantastisch artikel van Robert Root-Bernstein. Ik had het lang geleden al eens keer gelezen maar werd weer geroerd door de 'waarheid' achter dit artikel. Terwijl ik dit artikel las, moest ik ook gelijk denken aan een artikel van Luc Hoebeke wat ik ook al zo goed vond. Beide artikelen heb ik zonder permissie geplaatst op slideshare. Mijn advies aan alle locale bestuurders, alle provinciale bestuurders, alle ambtenaren in Den Haag en journalisten die 'iet' schrijven over innovatie, innovatie beleid en stimulering van de economie. Lees in alstublieft dit artikel. Mijn blog is vaak zwart-wit, en ik zal zelf een te anti-TNO/DLO houding hebben. Maar neem dan in ieder geval de moeite om deze twee artikelen (met dank aan Harold te lezen). 

Wil je contact opnemen met Harold van Harderen (TOP Innosense):
Linkedin
Twitter
of via www.top-innosense.nl


Reacties

Populaire posts van deze blog

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Pot met Goud en een discussie op CoT over innovatie(management)

Jan Peter van Doorn: Een goed product heeft geen marketing nodig