Waarom "Too Good To Waste" zo sympathiek is, en Zembla de plank mis slaat

Via twitter bemerkte ik gister dat Zembla ging over voedselverspilling. Vannacht daarom snel nog maar even uitzending gemist bekeken. Aan het woord een oud-collega van de WUR (geïntroduceerd als iemand van de Universiteit, terwijl het ging om iemand van de commerciële kant DLO) en iemand van het Voedingscentrum. De strekking was "er wordt veel weggegooid doordat fabrikanten maar een te korte THT op de verpakking zetten", "de THT van langhoudbaar slaat eigenlijk nergens op, bier is na 10 jaar ook nog goed" en "kort houdbaar is gevaarlijk".

Bekend mag zijn dat 'houdbaarheid' zo'n beetje corebusiness is bij TOP b.v. en ik heb daarom ook met gekromde tenen gekeken naar de uitzending: "verkeerde cijfers, domme oplossingen, niks over bestelroutines en ook niks over de enorme inzet die de industrie al doet". Gemiste kans dus van de Zembla uitzending voedselverspilling. Samen met Perfotec hebben we voor kort-vers AMAP-Technology, inmiddels begin dit de industrie-standaard te worden, gaaf toch (zie ook slideshare)! Gewoon DOEN dus.


Neen, wat dat betreft krijgt het jongereninitiatief "too good to waste" wel alle sympathie van mij. Wat geweldig om te zien dat een tiental jongeren met passie voor hun omgeving op een positieve manier aan de slag wilt gaan. Natuurlijk zullen wij vanuit TOP dit soort initiatieven blijven ondersteunen. De boodschap is goed, de intentie van de jongeren nog beter, maar vooral is het idee gewoon uitstekend. Too good to Waste heeft daarom volkomen terecht zowel de jury als de publieksprijs gewonnen bij Battle of the Cheetha's (zie ook dit persbericht). Too Good to Waste is een fantastische doorstart van KomOp! uit 2011. En wat mij vooral aanspreekt aan deze groep goed opgeleide jongeren? Ze gaan DOEN in de praktijk, en hebben lef.

In Nederland is een hele generatie -spijtig genoeg van mijn leeftijd- hoogopgeleide mensen die alleen maar 'advies' geven, en rapportjes schrijven. Ik schreef al eerder dat echte professionals DOE ervaring hebben, professionals met DOE ervaring daar hebben we zo'n tekort aan in Nederland. Snel nog een ander voorbeeld: stadslandbouw, ook hier wordt weer veel gepraat en geschreven, maar zo weinig gedaan (en dan heb ik het niet over het feit dat stadslandbouw in Nederland een beetje onzin is). Kijk eens naar China, geweldig om te zien wat daar GEDAAN wordt, stadsgebouw is dus ook gewoon DOEN.

  Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem