Technologie

Ik heb -denk ik- een heldere visie over voedseltechnologie en de rol van technologie op ons eetsysteem. Deze visie deel ik graag met derden in gesprekken, op fora en andere media.

Binnen TOP richten we ons sinds onze oprichting daarom -geheel in lijn met deze visie- onder andere op de volgende technologie-platformen:
1- Pascalisatie (HPP).
2- PurePulse (PEF 2,0).
3- EMAP en AMAP (gasverpakkingen).
4- Snelle verhitting met RF of MW (magnetron).


In 2011 zijn we onze strategie wel een beetje gaan verleggen. Bovenstaande technologieën zijn bijna af. Onze agenda 2011-2016 is verlegt naar nieuw steriliseren (PATS, IQD, Inline-RF) en naar biocascadering (vooral reststroomverwerking AGF).  Meer weten? Bel of mail maar even.

Het effect? Behoud van nutrienten en smaak op een duurzame manier zonder inzet van 'chemische' middelen. Lekker minimaal verwerkt vers voedsel dus. In alle gevallen proberen wij een IP positie EN strategische samenwerkingen op te zetten. Bij een duurzame bedrijfsvoering hoort ook een goede lange termijn strategie.

Eerder heb ik gedeeld waarom we ons bij TOP richten op deze vier technologie platformen (Mondiale emissie van CO2 en lezing van Bill Gates). Deze technologie platformen passen geheel in de volgende megatrends en in de visie van de eigenaren van TOP.
1. Het grootste gedeelte van het energieverbruik in de voeding zit niet in de transportkilometers (foodmiles), maar in 'processing'. Duurzamere productie technologieen gaan derhalve belangrijker dan ooit worden. "it's about processing stupid, not transport' :-)
2. In rijke westerse samenlevingen (UK, Benelux, maar ook west coast van USA) zie je duidelijk dat er behoefte is aan 'raw food' en minimaal verwerkt voedsel. Maar gemak past daar ook nog steeds bij. Kortom 'fresh convenience'. Ook denk ik dat (soft) paleo en duurzaamheid een thema gaan worden.
3. Nu is elektriciteit nog duurder dan gas/olie. Echter naarmate we meer alternatieve energie gaan produceren en olie/gas duurder wordt, wordt het logischer om aan 'electricity based processing' te gaan doen. Een windmolen of zonnepaneel naast elke fabriek gaat ook wel helpen.
4. De dervingscijfers van ultra-kort houdbaar zijn (te) groot. Tot wel 25%; dat is maatschappelijk totaal niet verantwoordelijk. De toekomstige trend gaat zijn: "near-fresh convenience foods".
5. Functional foods (farma denken) zijn uit, wij accepteren wel "smartness from nature", maar niet 'chemisch gepimpt' voedsel (en een ieder die me kent, weet dat ik pro-tech en pro-chemie ben). Daarnaast weten we inmiddels zeker 'dat we eigenlijk weinig van voeding en gezondheid weten'. Kortom echt voedings-medisch onderzoek is nodig.
6. Ik verwacht dat we in de toekomst weer lokaal voedsel gaan maken. Hiervoor zijn kleineschalig en flexibele -maar wel effectieve- technologieën nodig. Deze vorm van produceren wordt ook wel distributed processing genoemd. Kleine en effectieve fabriekjes gebaseerd op process-intensificatie (PI) en nieuwe electricity based processing technologieën.  Focus gaat liggen op (a) kringloop sluiting, (b) agrobusinessparken en (c) hergebruik van afval, (d) inherent duurzame technologie.

Andere technologie georienteerde stukken zijn:
a. Koelvers en microbiologie
b. Wie of wie en privacy op internet.
c. Algenvlees en EetBeeter
d. What does technology want - Kevin Kelly.
e. Innovaties in de verpakkingssector.

Vanuit TOP zijn we twee technologie sites gestart:
1. www.toptechnologytalks.nl
2. en een pinterest pagina over productietechnologie.

Een veel voorkomende discussie gaat tussen ambachtelijkheid versus technologie. Wat mij betreft sluiten deze elkaar niet uit, ook ambachtslieden gebruiken immers technologie. Lees vooral deze foodlog onderwerpen eens:
- Wat is een ambachtelijk product?
- Ambachtelijk: als het nou niet genept was, was het dan …
- Vakmanschap - over meer en minder
- Groenveld - Ambacht versus technologie (+ rapport TOP b.v.)
- Groenveld - Ambacht versus technologie (filmpje)

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Teun is geen journalist maar een slim ondernemer. En ook ik heb mijn twijfels bij de ADH-cocnept : een schijnprecisie die er niet is in de praktijk.