Cascadering, Duurzaamheid en Kringlopen (1) – een nieuwe serie.

Duurzaamheid en voedselverspilling. Twee onderwerpen die hot zijn en vooral ook met elkaar te maken hebben. Een serie over duurzaamheid –vooral over het ontwerp van een duurzaamheidscore en scanner- heb ik al geschreven op dit blog. Daarnaast schrijf ik regelmatig over innovatie, over geschiedenis & voeding en probeer ik mensen in het zonnetje te zetten. Tijd dus voor een nieuwe serie met de titel Cascadering, Duurzaamheid en Kringlopen.

De twee onderwerpen waar ik specifiek fascinatie voor heb zijn de fosfaat-kringloop en kringlopen in zijn algemeenheid. Mijn opleiding in Delft heeft ervoor gezorgd dat ik vooral denk in tijd- en lengteschalen (zie Buxton index). Ik kan er niks aan doen. En als je dan zoals ik dag en nacht met voedsel en ander biologische materialen te maken hebt, dan ga je de kennis uit mijn opleiding combineren met voedsel. Welke componenten zitten in een kringloop en welke niet.


Een paar jaar geleden heb ik daarom een voor het eerst stukje geschreven over fosfaat en de fosfaatkringloop: “Zolang we poep en pies wegspoelen, hoeven we ook niet biologisch te eten”. Alles wat groeit kan alleen groeien als er fosfaat, nitraat, water, zuurstof, koolstofdioxide, sporenelementen en natuurlijk licht is. En natuurlijk heel veel vruchtbare landbouwgrond. Licht is er voldoende via onze zon (eigenlijk hebben we helemaal geen energietekort, wel teveel mensen). De waterkringloop, nitraat en zuurstofkringloop zitten best goed in elkaar (zie plaatjes hieronder). Maar vooral de fosfaatkringloop is vrijwel niet gesloten. Fosfaat –‘nodig’ voor kunstmest- komt uit mijnen. Daarbij zijn we in ongeveer 150 jaar ook nog eens energie (olie en gas) uit diepe aardlagen gaan halen. Beide raken ‘op'. Niet handig met een groeiende wereldbevolking (die niet voorbij de 10 miljard lijkt door te groeien).

Deze twee kringlopen (a) fosfor, (b) koolstof hebben we met technologie en de groei van onze wereldbevolking volledig ‘open getrokken’, de kringloop is niet meer gesloten. Hier liggen dan ook de mondiale uitdagingen waar we als mensheid voor staan. En er zijn grote groepen mensen die deze twee kringloop ook nog eens willen gaan mengen door biobrandstof in te willen gaan zetten ter vervanging van olie. Onzalig denk ik (op een later moment geef ik een toelichting); gelukkig komt mijn geliefde Wageningen-UR daar nu ook achter. Of we dat lang volhouden of niet, tijd zal het leren. De mens is creatief (en anders technologie wel).

In deze serie ben ik van plan om:


Verder zullen er vast nog de nodige andere onderwerpen voorbij komen waaien in de komende maanden.
Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Nieuwe categorie Vleesalternatieven uit Ochtense fabriek