Duurzaamheid in Food - de 5 grote mondiale uitdagingen
Terwijl duurzaamheid in essentie gaat over het 'verduurzaamingsproces', over kwetsbaarheid versus efficiëntie en eigenlijk vooral een verdelingsvraagstuk is, kwetteren gewone media al luisterend naar de grote roerganger Aalt Dijkhuizen van de WUR door over biologische versus intensieve landbouw. Ook vandaag weer een stukje waarin Dijkhuizen wordt aangehaald. Dit keer in de telegraaf: "bio schaadt het milieu". Mijn mening is simpel, hij zou dat soort dingen niet moeten doen. Waarom niet? hij kiest 'een kant' en daardoor ontstaan nog meer welles nietes discussies. Verder vind ik dat wetenschappers inzicht moeten geven, data en modellen moeten delen, feitelijke kennis creëren. Maar kiezen welke kant we als individu of maatschappij op zouden moeten gaan, dat is iets voor 'ons' (de maatschappij dus). En de grootste fout die je kan maken is denken in 'grote ontwerpen'. De Oplossing bestaat immers zelden.
Wat ik overigens wel goed vind, is dat het publieke debat gevoed blijft worden. Nou, ja eigenlijk dat het publieke debat plaats zou moeten gaan vinden. Kwetteren over biologische leidt wat mij betreft af van de werkelijke uitdagingen waar we als 'aarde' de komende generaties voor staan. Terug dus maar naar deze echte uitdagingen. Het zijn er 'maar' vijf denk ik:
Wat ik overigens wel goed vind, is dat het publieke debat gevoed blijft worden. Nou, ja eigenlijk dat het publieke debat plaats zou moeten gaan vinden. Kwetteren over biologische leidt wat mij betreft af van de werkelijke uitdagingen waar we als 'aarde' de komende generaties voor staan. Terug dus maar naar deze echte uitdagingen. Het zijn er 'maar' vijf denk ik:
- Een immer groeiende (vleesetende en consumerende) wereldbevolking
- Peak phosphate. Kortom, een eindigheid van beschikbaar kunstmest.
- Peak oil. Ook olie en gas raken 'op'. (maar biobrandstof is onzalig).
- Een beperking van beschikbaar vruchtbare landbouwgrond.
- Een beperking van vers water.
http://www.imeche.org/Libraries/Reports/IMechE_Global_Food_Report.sflb.ashx
BeantwoordenVerwijderenhttp://en.wikipedia.org/wiki/Abundance_of_elements_in_Earth%27s_crust
BeantwoordenVerwijderenHet welles nietes spelletje gaat door:
BeantwoordenVerwijderenWNF (en Jason Clay, Senior Vice President of Market Transformation van het Wereldnatuurfonds)
http://www.foodlog.nl/artikel/wnf-geeft-dijkhuizen-gelijk-landbouw-moet-intensiever/allcomments/
en
Erisman van (Jan Willem Erisman is directeur-bestuurder Louis Bolk Instituut)
http://www.foodlog.nl/artikel/een-lobby-van-prominente-nederlanders-tegen-biologische-landbouw/
Mijn eigen mening is simpel:
BeantwoordenVerwijderenWe hebben een eindigheid van waardevolle mineralen inde bodem:
http://en.wikipedia.org/wiki/Abundance_of_elements_in_Earth%27s_crust
Juist hierom moeten we de kringloop gaan sluiten (in het rijke westen)
Wij in het rijke westen extraheren immers oneerlijk veel inputs uit de bodem.
http://www.foodlog.nl/artikel/een-lobby-van-prominente-nederlanders-tegen-biologische-landbouw/allcomments/#comment-100920
Juist daarom zou het rijke westen de morele plicht moeten hebben om:
- de kringloop de sluiten.
- minder te verspillen.
Dit kan o.a. door:
- houdbaarheidsverlengende technieken in te zetten.
- door bewust fosfaat en olie duurder te maken via taxen.
Goed genuanceerd stuk van Wouter van der Weijden.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.foodlog.nl/files/achtergrond/ArtikelBrabantsDagblad.pdf
Marketing tribune - ook met milde conserveertechnieken.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.slideshare.net/dickfoodlognl/interview-dv-marktrib012013