Waarom het moeilijk is om rijp fruit in de super te krijgen - I

Een keer in de zoveel weken dan gaat het onderwerp op foodlog over rijpheid en smaak van fruit. Het wordt tijd om wat meer te schrijven over dit onderwerp mijn F4I



Rijpheid is een lastig onderwerp. Om te beginnen hebben we te maken met het begrip biologische variantie. Binnen een partij pas geoogste meloenen, tomaten of appels komt een grote variatie in groottes, smaak en nutritionele waardes voor. De sinaasappel aan de zonkant van een boom heeft een andere nutrientensamenstelling dan aan de schaduwkant. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de externe omstandigheden tijdens het groeien nooit exact gelijk zijn (fenotype). Toch is het genotype wel gelijk. Olaf van Kooten en Pol Tijskens hebben het begrip biologische tijdconstante bedacht (meer later hierover).



Het vertrekpunt van een batch is dus al niet homogeen. Nu wordt deze inhomogeniteit alleen maar groter in de keten. Ook de externe omstandigheden in de keten verschillen (iets meer of minder ligt, verschil in temperatuur of lokale ethyleenconcentraties etc.). Dit is een onderwerp waar we vanuit TOP veel aan werken (EMAP, ULO, CA, Lage temperatuuropslag, terugkoelen, aanhangend water etc.).

Ik zal proberen de komende weken over dit onderwerp wat meer te gaan schrijven. Hierbij alvast enkele verwijzingen naar artikelen waarin gesproken is over 'rijping' op Foodlog:
- Je moet de perziken van PLUS hebben
- Nooit meer slechte meloenen?
- Een nectarine in Maart.
- Help Vers!


Aanvulling 12-2-2011.
Webwinkels zijn niet de oplossing is mijn stelling. Zonder goede keten, zonder goede kwaliteit en vooral zonder kwaliteitsmonitoring gaat een webwinkel geen voordelen hebben.
lees ook maar eens foodlog

Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem