"Michael Pollan on Food rules" voor als je een uurtje niets te doen hebt

Zelf vind ik Pollan (o.a. Omnivore's Dilemma) sympathiek, maar tevens vaak wat extreem, hij is wat mij betreft wel erg anti-industrie. Ook is hij een onrealistisch romanticus, Fresco is daar terecht kritisch over. Maar hij kan tevens wel mooi verhalen vertellen. Ook zijn stelling dat we voedsel weer als voedsel moeten gaan zien, spreekt mij wel aan. Pollan komt overigens regelmatig voorbij op Foodlog (link1, link2).

Zijn basis regels zijn:
1. Eat real Food (Don't eat food that is advertised on TV)
2. Not too much (en ook niet teveel ingredienten, 5 is max!)
3. Eat (mostly) plants

Zelf vind ik dat vlees/eiwit wel degelijk ook erbij hoort (gelukkig zegt Pollan dat ook). Liever weer wat meer eiwit en vet, dan nog meer koolhydraten en suikers. Groente is okay, maar pas op met teveel fruit. In fruit zit gemiddeld evenveel suiker als in Coco-Cola (al is HFCS wel slecht denk ik (Liesbeth gaf terecht via twitter aan dat HFCS niet in NL cola zit, wel gewoon glucose)) Het leukste advies van Pollan in onderstaand filmpje is "eat as much junk food as you want, as long as you make it yourselve".

Mocht iemand zich een uurtje vervelen, hieronder een lezing van Pollan, "Michael Pollan on Food Rules: An Eater's Manual" (Flora.tv, 23-1-2010):

Reacties

  1. Liesbeth Oerlemans24 mei 2010 om 17:46

    In fruit zit gemiddeld evenveel suiker als in Coco-Cola (al is HFCS wel slecht denk ik)

    Je wist dat ik op deze zin zou gaan reageren :-)
    Hoeveel Cola vergelijk je met bijvoorbeeld 1 appel? De meeste mensen zullen meer dan 1 glas Cola drinken
    En in een appel zitten daarnaast allerlei gezonde stoffen (o.a. vitamine C, vezels) en in Cola allerlei ongezonde stoffen (o.a. Na en fosforzuur) Toch maar een appel in plaats van een glas Cola?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk is het advies eet een appel en drink geen cola. Maar tevens is mijn advies ook : eet niet teveel fruit per dag (heel veel meer dan 3-4 stuks per dag is ongezond i.vm. teveel suiker/obesitas). Groente mag je wel onbeperkt eten per dag. Fruit niet. En inderdaad er zitten ongezonde dingen in Cola.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In NL coca-cola zit overigens geen Natrium.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Liesbeth Oerlemans29 mei 2010 om 18:30

    Dat er natrium in zat had jij mij verteld Ook dat had ik blijkbaar moeten checken :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Teun is geen journalist maar een slim ondernemer. En ook ik heb mijn twijfels bij de ADH-cocnept : een schijnprecisie die er niet is in de praktijk.