Bewegen om af te vallen is niet duurzaam - afvallen, dieten, het oerdieet en nog meer van dat soort materie

In oktober schreef ik een kort stukje met de strekking: "Als je te dik bent, je gaat veel bewegen, dan verbrand je eigenlijk kostbate nutrienten die je eerst teveel hebt genuttigd". Kortom, afvallen is niet duurzaam. Natuurlijk was dit een 'leuk' bedoeld stukje, met een kleine beetje een serieuze ondertoon. In het artikel verwees ik naar dr Frank, en nu staat sinds een week een stukje op Foodlog.nl over het dr Frank Dieet.

Vanwegen de lezingen van Frits Muskiet in de Rode Hoed (zomer 2009), heb ik een kort stukje geschreven over het oerdieet. Gewoon omdat ik interesse had in het onderwerp. Puur op basis van mijn chemische kennis, begin ik wel te vertrouwen in dit paleo voedingspatroon. Eigenlijk zijn dr Frank (maar ook Atkins in het verleden) ook gewoon low-carb, high-protein 'oer'dieten.



Dan heb ik recent nog een artikel met filmpje geplaatst over Robert Lustig. Lustig is anti-fructose, en laat zien dat fructose net zo'n gif is als ethanol. Liesbeth (natuurgeneeskundige) was zo vriendelijk om op basis van het filmpje en het artikel nog een inhoudelijke reactie te geven. Wat mij betreft valt er aan die reactie niet veel toe te voegen

Nick Trachet schrijft op foodlog over zijn bevindingen over dr Frank. Zonet heeft Melchior Meijer een artikel geplaatst over vijf actuele dieten. Zie alhier zijn stukje op foodlog.

Samengevat, zijn de 5 actuele diëten volgems Melchior:
1. Het dokter frank dieet.
2. De Hormoonfactor (Ralph Moorman)
3. Het Erica Terpstra Dieet (Prodimed)
4. Bio HCG (lees ook op wiki over HCG)
5. Sonja Bakker.

Een echt inhoudelijke mening over welk van deze diëten goed of slecht zijn heb ik niet (al moet ik zeggen dat ik geen goed gevoel heb bij 2,3 en 4. dr Frank zal denk ik overigens ook zeker te extreem zijn. Sonja is een 1100 kcal hongerdieet, dus je valt er zeker wel van af).

Het grote nadeel van dit soort dieten blijft natuurlijk dat het nooit maatwerk is. Maar ik heb wel een goede indruk van het oerdieet (Frits Muskiet), al mag dat geen dieet worden genoemd, Muskiet komt immers niet met dagelijkse eet-tips of recepten. Kortom, naar mijn bescheiden mening zijn de juiste eet-tips:
- veel bewegen (sporten mag, maar gewoon dagelijks voldoende bewegen is ook goed).
- eet eiwitten (vlees of plantaardig). Maar natuurlijk niet teveel.
- eet niet teveel suiker/koolhydraten (en fructose is slecht, ik geloof de hypothese van Lustig)
- een beperkte hoeveelheid vet is een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon
- let op de totale hoeveelheid energie die je dagelijks consumeert.
- consumeer dagelijks veel groente en fruit (minimaal behandeld).
- liever vast voedsel (kauwen) dan vloeibaar (drinken).

Ik heb overigens ook begrepen dat onze hersenen heel veel energie gebruiken. Dus veel denken, schrijven, debatteren en onderzoeken (kortom met het koppie bezig zijn) helpt ook om slank te blijven. Het laatste wat ik van plan ben is om allerlei dieetartikelen te gaan schrijven. Dus dit is echt de laatste keer:-)

Aanvulling 16-1-2010
Liefhebbers raad ik aan om ook nog het volgende FND rapport te lezen: Overgewicht & Obesitas.

Yneke Vocking schreef een reactie op de Foodlog lijn van Melchior. Let vooral op de vet gedrukte zinnen, ik denk dat ze gelijk heeft. Dat is de essentie, afvallen lukt wel, maar hoe kan je juist op gewicht blijven.
Eigenlijk vertel je op een nogal tendentieuze manier, die de lieve Grazia-lezeresjes hopelijk begrijpen, dat je verwacht dat je er vanuit gaat dat het Dr. Frank-dieet en alle andere low-carb dieten gaan werken! Maar natuurlijk gaan deze dieten werken! Het probleem is alleen dat alle dieten werken tot je ermee stopt. En ik durf met jou de weddenschap wel aan dat minimaal 90 % van de dr. Frank-fans, na stoppen heel snel de kilo’s er weer bij (vr)eet. Net zoals al die mensen die gingen Montignaccen, SB-en, southbeachen en ook de mensen die het Atkins-dieet een tijd volgden. Ik zeg net als Katan, zonder toegeknepen billen, dat je niks blijvens bereikt als je niet je totale gedrag voor altijd verandert. En daarbij is het inderdaad om wat koolhydraten in te ruilen voor eiwitten. Dan val je niet alleen gemakkelijker af maar het houd je ook langer slank. Maar het dieet van Dr. Frank en wijlen Atkins is daarvoor te extreem....


Aanvulling 17-1-2010
De reactie van Melchior Meijer op zijn eigen stuk is heel erg helder wat mij betref:

Effe snel, ik heb heel weinig online tijd vanwege een stukkend aggregaat. Ik weet bijvoorbeeld ook niet of en wat Hendrik Kaput heeft geantwoord op mijn poep-idee. Sorry. Ten eerste, hartelijk dank reageerders voor het lezen van dit Grazia-stukje. Ik ben geroerd dat zoveel intellectuelen over de drempel heen stappen.

Yneke,
Ik vind het moedig dat je zo verbeten vasthoudt aan de inzichten die je op de diëtistenschool hebt geleerd en twintig jaar lang hebt uitgedragen, ook nu ze achter elkaar publiekelijk worden ontzenuwd en nu de deftigste pleitbezorgers ervan steeds minder kleren aan hun lijf blijken te hebben. Het doet denken aan het orkest van de Titanic, dat koppig doorspeelde terwijl het ‘onzinkbare’ schip afborrelde. Zie bijvoorbeeld de laatste meta-analyse van Krauss et al in AJCN. Het is ook aardig dat je hier nog eens duidelijk en gespeend van iedere twijfel stelt waar je staat, zodat je in een later stadium van de paradigmaverschuiving niet ongestraft kunt zeggen: ‘Maar dat is niets nieuws, dat heb ik altijd gezegd’.

In een eerdere draad liet je doorschemeren dat je je er te goed voor voelt, maar ik raad je toch echt aan om eens iets buiten je eigen referentiekader te lezen. Good Calories Bad Calories, bijvoorbeeld, of de volledige content van Stephan Guyenets uitstekende blog Whole Health Source. Stephan is een loepzuivere wetenschapper, dus je kunt je niet verschuilen achter het schijnargument van ontoereikende credentials. Ik durf te wedden dat je zelfs het college van Robert Lustig over fructose overload niet hebt gevolgd. Ik zeg niet dat ik de wijsheid in pacht heb - integendeel - maar als je stelselmatig weigert om andermans bronnen tot je te nemen, schiet het niet op.

Tendentieus? Beslist! Vijandig zelfs. Martijn (‘Cordial’) Katan heeft al zijn krediet verspeeld met de onvoorstelbaar onbeleefde en irrelevante repliek op Dr Ravnskov in het AJCN en met zijn lasterlijke scheldkanonnade op tv . Daarin liet hij duidelijk zien wie hij is: een megalomane, opportunistische [vul hier een scheldwoord naar keuze in]. Hij speelt de nuchtere geleerde, maar in werkelijkheid negeert en beschimpt hij massa’s hem onwelgevallige waarnemingen en hypotheses. Als iemand hem met argumenten aanvalt, schiet hij ad hominem terug. Een buitengewoon enge man, met wie ik me niet graag zou affileren. Het is die arrogantie die ‘het establishment’ zo ongeloofwaardig maakt. Zie ook de email van Taubes ergens hier (Wouter: Zie refs van Taubes op Foodlog), in reactie op de zoveelste valse ad hominem attack van Katan (Wouter: en de Berkley lezing van Taubes hier, en op youtube 2007 en youtube 2009).

Robin,
Een verkapte advertentie voor het paleodieet, ha, ha, ha. Die houden we erin! Foei, foei, foei. Stom dat ik vergat er bij te vermelden waar je dat paleodieet het kunt kopen. En ik heb niet eens een boek in de aanbieding ;-). Nogmaals, ‘het’ paleodieet bestaat niet. Variatie en adaptatie vormen onze niche. De evolutiegeneeskunde hanteert de pre-landbouw situatie uitsluitend als grof filter. Neolitische voedingsmiddelen zijn niet per se ‘slecht’ en ‘paleo-items’ zijn niet inherent ‘goed’. Ik veronderstelde dat deze vanzelfsprekendheid hier niet meer uitgelegd hoefde te worden. De paleobril is erg geschikt als kompas, als hypothesegenerator, als instrument om orde te scheppen in de chaos. Lindeberg geeft al aan dat macronutrientverhoudingen waarschijnlijk een non issue zijn (behalve voor glucose-intolerante mensen, iets wat dietistes en de door insuline- en statineboeren gesponsorde Diabetes Vereniging Nederland stelselmatig ontkennen) ) en ik ben het met hem eens! Wat betreft je opmerking over progressie/achteruitgang: zucht. Zelfs de fanatiekste paleo-adepten (onder wie overigens Nassim Taleb, die nu weer goed gezond is) moeten er niet aan denken moderne verworvenheden af te schaffen. Lees nou eens goed en laat je niet verblinden door een Grazia-kreet als het ‘Wilma Flintstone dieet’. Het paleoparadigma leidt juist tot innovatie. Het zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat technologen een tarwesoort fabrieken die gespeend is van de stofjes waar we (bewezen) niet goed tegen kunnen, maar waar je toch brood van kunt bakken. Ga de uitspraken van Lindeberg nog even teruglezen en roep dan nog eens wat. Overigens kun je met echt eten geweldig koken!

Natuurlijk heb ik ook helemaal niks met dieten. Sodemieter op. Maar ‘dieten’ vormen een voertuig om redelijk gecompliceerde informatie over te dragen op een ‘specifiek’, in principe ongeinteresseerd publiek, in de hoop een heel klein beetje van de schade die alle maligne dietistenpropaganda teweeg brengt ongedaan te maken.

“Ik ben geen aap.” Vertel dat Frans de Waal ;-). Je bent een aap die dankzij koken (vuur), vleesconsumtie en een al dan niet afgedwongen exploitatie van kunstlandschappen een gigabrein heeft ontwikkeld.

Willem en Pieternel,
Dank voor de support.


Aanvulling 3 februari 2010.
De discussie over een gezond voedingspatroon gaat nog even door. Dit keer over vet en verzadigd vet. Lang geleden in 2006 begon Melchior Meijer met de discussie op Foodlog met de titel "Melchior Meijer en de discussie over verzadigd vet". De discussie is 2 dagen geleden weer geopend. Dit keer omdat mijn grote geld Katan :-( te veel nadruk legt op vet en eigenlijk de werkelijke boodschap "vet is niet de issue, maar koolhydraten en suikers wel" niet verkondigd. Dick heeft de experts opgeroepen hun mening nogmaals te verkondigen. Lees vooral de lijn "Martijn, Melchior en Frits: en nu de waarheid over vet!". Geloof het of niet, maar ook dr Frank (Frank van Berkum) doet mee! In het verleden heb ik hem een beetje belachelijk gemaakt (link), maar zijn reacties op de foodlog lijn spreken mij zeker aan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com