Nederland Innovatieland 3.0 - Innovatiekronkel G.B. (deel 1b)

Versimpeling ** van ons huidige innovatiesysteem wordt een belangrijke uitdaging van het Nederland Innovatieland 3.0 (er volgen nog meer delen in de komende maanden). #NLI30 is ook bekend bij vriendenvanwetenschap, al hebben ze nooit iets van zich laten horen (ik ben overigens wel een vriend van de wetenschap ;-) ).

G.B. Heeft afgelopen jaar een schema gemaakt dat aardig in de buurt komt van 'hoe het zou kunnen zijn'. Het schema had ik eerder gezien en dook weer op in de groep NL Innovatie op LinkedIn. Wat zijn de elementen in zijn voorstel? (1) een loket, (2) meer lenen en minder geven, (3) snelheid in het proces brengen. Het schema is het bekijken waard zou ik zeggen. Wie o wie geeft een reactie?

Daarnaast is De Gids Startkapitaal 2008 - Handleiding voor nieuwkomers op de kapitaalmark. zeker het moeite waard van lezen. De gids is geschreven door Nils de Witte (ook #CoT lid). De discussie over het kapitaalsysteem staat hier.

Ten slotte, een heel interessante discussie over VC (nut en onzin) en de type VC's die er zijn, is te vinden vanaf pagina 11, in de lijn "nrc.nl - Economie - Innovatieplatform is mislukking"
En in de nieuwe lijn met de titel "Oude en nieuwe NL kapitaalmarkten (excl. bancair geld)"

** en ontvlechten natuurlijk (link1 en link2)



En dan nog een knip-plak reactie van Ronald.
Na een aantal jaar een innovatieve startup in Nederland uit de grond te hebben getrokken, herken ik veel van wat in deze discussie gezegd wordt. Maar met veel ben ik het ook absoluut niet eens ;)

Wat Nederland mee heeft:
- een fijne directe en informele cultuur. Daar hebben we het in het verleden het ver mee geschopt, en als we ons best zouden doen, kunnen we hiermee ook weer heel ver komen.

- Medewerkers: ik heb nooit een probleem gehad de beste mensen aan te trekken. Blijkbaar zijn er genoeg goede mensen die het aandurven bij een startup te gaan werken.

- Afzet markt: Zowel in Nederland zelf als in buitenland nooit een probleem geweest. Het voordeel van NL is, is dat het zo klein is, en je wel het buitenland mee moet nemen wil je wat bereiken. Aan de andere kant: Nederland is 2x zo groot als de Bay Area, wat ook (met een beetje goede wil) gezien kan worden als thuismarkt voor veel Silicon Valley startups.

Waar ik niet op zit te wachten:
- een faciliteiten centrum, hotel met "inspirerende werkplekken". Startups weten elkaar te vinden. Of het nu bij YesDelft is of via STIKK (wat staat voor Startups In een Kut Klimaat, heel veelzeggend), dat lukt allemaal wel. Alsjeblieft geen goedbedoelde "jong en dynamische" fysieke werkplekken ofzo. Als je een fysieke lokatie wilt, begin dan een espressobar op een plek waar veel entrepreneurs samenkomen, naar voorbeeld van Coupa Café in Palo Alto of Sightglass in SF.

- consultants, facilitators, coaches en alle andere goedbedoelde hulp. Er zijn geen entrepreneurs in Nederland waar we wat van kunnen leren. Alleen duur betaalde mensen met vage BS verhalen. Daar heb je niks aan. Wil je wat leren, volg de entrepreneurship programs van MIT-Sloan of Stanford.

- samenwerkingsverbanden en subsidies. Nog zo'n polder term. "in je eentje kun je als MKBer natuurlijk niks" hoor ik van EZ zo vaak. Los dat ik MKBer een scheldwoord vind, kun je als startup natuurlijk wel heel veel in je eentje. Wat denkt EZ? Dat Google (om maar iets te noemen) in een consortium is ontwikkeld met hulp van grote bedrijven? Blijkbaar wel, want daar sturen alle subsidies op aan (met uitzondering van de WBSO, die naar mijn mening weliswaar bescheiden, maar wel degelijk bijdraagt aan innovatie).

Maar waar ik vooral op ben stukgelopen de afgelopen jaren, zijn simpelweg de regels en wetten in Nederland, die vooral gemaakt lijken te zijn voor handelsbedrijven (import/export) en uurtje-factuurtje bedrijven.

Als innovatieve startup zijn wij tegen echt de meest idiote dingen aangelopen. Zonder in detail te willen vallen, kan ik wel vijf tot 10 punten opnoemen waar wetten en regels in de weg zitten. Ze variëren van klein tot ernstig belemmerend.

Mijn visie voor NL is een land waar startups met niets iets op wereldschaal kunnen neerzetten (zoals TomTom). In hun eentje. Zonder subsidies. Zonder consultants en creativiteitscoaches.

Jammer genoeg lijkt de ambitie in Nederland nu meer te zijn: beetje verbeteren, maar niet te veel, want dat bedreigd de status quo. Dat klopt op zich, maar de status quo wordt ook bedreigd door buitenlandse startups uit de VS, uit Israel, uit Shanghai en uit London (waar het beter geregeld is). Nederland heeft veel te verliezen: In NL zitten relatief veel in een 'vorige generatie' innovatieve bedrijven zoals Shell en Philips. De eerste stap is erkennen dat het niet erg is de status quo te doorbreken. "Geeks Kill Industries" zei de editor van Wired UK laatst in een presentatie. En dat is goed. (Tenzij als je voor Philips werkt)

Willen we de kant op gaan van startups die op wereldschaal iets betekenen, zullen we moeten beginnen de wetten en regels aan te passen die nu in de weg zitten.

(zo, dat lucht even op) :)

Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem