Innovatie-Management : Deel 12 – Begrippen.

In de discussies op linkedin bij #CoT merk ik dat er regelmatig langs elkaar heen gesproken wordt. Nu kan je natuurlijk altijd zeggen dat we verschillende woorden hebben voor het zelfde beeld, en dat er dus eigenlijk sprake is van semantiek. Zelf denk ik dat we het niet ingewikkelder moeten maken dan het is. Spontaan kwamen in de NRC lijn enkele begrippen voorbij (met dank ook aan Ton Bil). Daarom in de serie Innovatie-management hierbij deel 12. (Zie ook deel1, deel2, etc.). Ook heeft Nils de Witte een fraai document geschreven met een begrippenlijst (vanaf pagina 152). Ik zal deze lijst hier op F4I regelmatig gaan aanvullen.


Onderzoek & Ontwikkeling.
Eerder heb ik al een stukje geschreven over R&D op F4I, en over de metafoor van de raket.
1- Onderzoek : analyseren en begrijpen hoe een situatie in elkaar zit. Het beoogd resultaat is veelal een rapport. Het onderzoeksproces is meestal divergerend van aart.
2- Ontwikkeling : met een vooraf geformuleerd doel, meestal gebaseerd op een idee, wordt de dienst of product ontworpen en gemaakt. Het ontwikkelingsproces is meestal convergerend van aart.
3- Inventie : het idee of de uitvinding. De inventie is zelden uit-ontwikkeld (anders kan je beter spreken van een ontwikkelt prototype of product).
4- Innovatie : een ontwikkeling, meestal een product of dienst, die succesvol in de markt is gezet.



Financieel / Kansenaanbieders:
1- Sponsor : doneert relatief vrijblijvend geld, en wil daar meestal naamsbekendheid voor terug hebben. Eens sponsor wil meestal 'iets' terug hebben voor de donatie, terwijl voor de donateur meestal het goede gevoel voldoende is.
3- Donateur : doneert ook geld, meestal voor het goede doel, of omdat het initiatief sympathiek wordt gevonden.
4- Klant / opdrachtgever : neemt een dienst of product af bij de en betaalt daarvoor. De klant die als eerste het product of dienst afneemt, wordt ook wel launching customer genoemd.
4- Investeerder : geeft geld aan het project of aan het bedrijf, en verwacht daarvoor op termijn een financieel rendement terug.
5- Bank/obligatiehouder : leent geld aan de organisatie (zelden aan een specifiek project) en verwacht rendement terug. In tegenstelling tot een investeerder participeert een bank niet. Een bank wil meestal onderpand hebben (activa of een octrooi).
6- Partner : investeert samen in een nieuw project of bedrijf. Een partner doet actief mee en levert vaak ook nog kennis of inzet. Bij een partnership is er geen sprake van opdrachtgever/opdrachtnemersschap. Een partner wil meestal een stukje kennis of rendement (b.v. een licentievergoeding) terug hebben.
7- Subsidiënt: overheidsorganisatie, verschaft partieel geld voor doelen (plannen, activiteiten, en/of resultaten) die passen in het beleid van die overheid / varianten: gift, garantstelling, lastenvermindering. AgentschapNL is een voorbeeld van een subsidient.
8- Vermogensfonds : private organisatie, verschaft geld voor doelen die passen binnen de doelstellingen van het betreffende fonds / soms wordt naamsvermelding verlangd / varianten: gift, garantstelling.
9- Sympathisant : persoon of instelling die zijn/haar goede naam verbindt aan het initiatief (plan, activiteit, instelling) zodat deze meer geloofwaardigheid verkrijgt bij verschillende geldverschaffers. Sympathisanten schrijven soms wel eens een aanbevelingsbrief.
10- In kind sponsor : doneert spullen, faciliteiten of menskracht, en wil daar naamsbekendheid (etc.) voor terug hebben [ook wel: in natura sponsoring].



Projectmatig / projectmanagement
1- beoogde planning.
2- beoogde resultaten (ook wel deliverables genoemd)
3- beoogde effecten.
4- opdrachtgever (OG)
5- opdrachtnemer (ON)

Ventures / start-ups
1- venture
2- high tech start-up
3- Venture capitalist
4- Venture catalist.

Governance structuren
1- Eenmanszaak
2- VOF
3- BV (besloten venootschap)
4- NV (naamloze venootschap)
5- CV
6- Stichting
7- Vereniging

Kijk ook wat Harold Van Garderen van TOP innosense voor definities gebruikt.

PS natuurlijk is de serie Innovatie-Management en specifiek deze begrippenlijst interessant in het ligt van het concept Nederland Innovatieland 3.0 #NLI30.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com