Een toekomstvoorspelling: gratis elektriciteit in 2020 voor alle huishoudens in Nederland.

In lezingen die ik geef over grote maatschappelijk trends en de overgang naar de 6e cyclus van kondratief mag ik graag de volgende uitspraak doen : “beste mensen, in 2020 -over zes jaar dus- dan is elektriciteit voor alle huishouders in Nederland gratis”. Natuurlijk levert dit altijd veel discussie op. Maar ik ben bloedserieus. Wij consumenten gaan gratis elektriciteit hebben in 2020***.


Hoe kan dit? Simpel, de vraag naar elektriciteit gaat niet fundamenteel toenemen in Europa. Integendeel, de vraag neemt een beetje af naar mate technologie duurzamer wordt, we onze huizen beter isoleren, ons eten uit een fabriek gaan halen en opwarmen met een magnetron, we meer LED verlichting gaan implementeren etc etc. Alleen onze elektrische auto’s zullen ervoor zorgen dat we iets meer elektriciteit gaan verbruiken. Maar ik denk dat grosso modo dat niet tot een verhoging gaat leiden van het elektriciteitsverbruik in Europa.


De aanbod kant van elektriciteit stijgt echter sterk. Dit komt omdat het aantal grote centrales niet afneemt (in tegendeel) en dat de kleinschalige (gedistribueerde) aanbod van elektriciteit enorm gaat toenemen. Niet alleen doordat boeren bijvoorbeeld warmte-kracht-centrales neerzetten en elektriciteit gaan produceren, maar vooral doordat er steeds meer aanbod komt van zonnepanelen en van wind-energie. Zonnepanelen zijn bijzonder, de prijs per kWh volgt de wet van Moore. En als we dat extrapoleren dan gaan we rond 2020 voor heel lage prijzen 10 m2 per huishouden kunnen installeren. Meer aanbod bij gelijkblijvende vraag dus. Net als met tomaten en varkensvlees betekent dit dat de variabele prijs per kWh onderuitzakt naar vrijwel 0. Wellicht blijven we betalen voor de infrastructuur dat wel. En industriële verbruikers zullen wel nog flink betalen.

In zomer 2013 hebben we de eerste tekenen van deze voorspelling al gezien. Grootverbruikers in Duitsland kregen in de zomer van 2013 betaald als ze energie afnamen. Er was een negatieve kWh-prijs! Dit zijn pas de eerste zwakke signalen van de toekomst. Over een paar jaar geef Google ons gratis elektriciteit als we voldoende Google+ gebruiken, of krijg je bij aankoop van een elektrische auto gratis elektra als je je auto in de nacht aan het smart-grid hangt. Elektriciteit wordt net zoiets als het hebben van een GSM abonnement. Een vaste prijs voor gebruik van het netwerk en verder een fair-use policy voor de kWh die we afnemen. Volg vooral ook Wim de Ridder en bekijk zijn CoT lezing.


Gedistribueerde productie van elektriciteit via windmolens, zonnepanelen en WKC’s en bronnen die we nu nog niet zien lijkt eigenlijk heel erg op democratisering van het energie-systeem*. Net als macht -van oudsher bij koningen of de paus en nu bij het ‘voilk’ zal ook de productie van elektriciteit iets van het ‘volk’ worden. In het netwerk dus. De grote uitdaging van het smart-grid is dat vraag en aanbod niet altijd gelijk is. Slimme -waarschijnlijk ook gedistribueerd- opslag gaat een onderdeel zijn van het smart-grid. Het mooiste zou zijn als deze gedistribueerde opslag ook van het volk is. Als we allemaal bijvoorbeeld een elektrische auto zouden gaan rijden met een accu erin, hebben we collectief deze opslag in grote mate al gerealiseerd denk ik. De slimme app die dan bepaalt wat een juist moment is om je auto aan het smart-grid te hangen gaat er vast ook wel komen. Volg vooral ook de econoom Jeremey Rifkin.

Wat gaat dit betekenen voor voedselfabrieken en grootschalige technologie? Dat is de vraag. Goede ondernemers nemen nu hun zakelijke posities in rondom duurzame technologie. Binnen TOP proberen we te achterhalen wat dit gaat betekenen voor voedselverwerkende techniek en voor conserveertechnologie. AMAP, Pascalisatie, PurePulse, PATS en PureWave passen prima in deze trend. Technologie ontwikkeling en acceptatie duurt ongeveer 10 tot 15 jaar, dus op tijd beginnen is verstandig. Werk je nu nog op stoom (gas of olie) dan heb je straks pech**. Niet alleen moet je dan versneld deze oude technologie financieel afschrijven, maar je zult ook versneld moeten investeren in de nieuwe duurzame elektrische technologie. Volg vooral Peter Diamandis (en lees zijn boek: Abundance)


Geloof me nu maar niet. Ik krijg vrijwel altijd te horen “Wouter, het kan niet”. Ik denk voorlopig echter dat deze analyse helemaal klopt. Goede ondernemers zouden er nu alvast rekening mee kunnen gaan houden. Abundancy is de term die wordt gebruikt. Overvloed van elektriciteit in 2020*** voor huishoudens, ik geloof daar in en ga geen aanvullende poging doen om je te overtuigen ****. Maar stel dat dat zo is, kunnen we dan alle problemen oplossen? En wat betekent dat dan voor je bedrijfsvoering?  

PS voordat ik verkeerd begrepen ga worden. De prijs van aardgas en aardolie gaan in de komende tientallen sky-high omhoog (zie ook bovenstaande slideshare). Trust me. Aardgas en aardolie dus blijven gaan verbranden in een auto voor wat beweging is doodzonde. Dat vertelde mijn hoogleraar organische chemie me al twintig jaar geleden. Aardgas en aardolie mag je eigenlijk alleen gebruiken om (duurzaam) plastic van te maken. En plastic moet natuurlijk gerecycled te worden, dat weer wel.

* Adjiedj Bakas schrijft op pagina 265 over democratisering van ons voedsel-systeem (zie ook hieronder). Energie wordt ook gemoraliseerd.
** beste tuinder in het westland. Wat gaat dit voor u betekenen? Regeren is vooruit zien.
*** ik geef het een foutmarge van 5 jaar. Dus het kan zijn dat het pas 2025 wordt.
**** beste overheid, wat gaat dit betekenen voor de belastinginkomsten? En voor de werkgelegenheid in de energiesector. Regeren is is vooruit zien.

De dis van de Zonnekoning (Adjiedj Bakas, pagina 265 Plenty).
Zo’n 350 jaar geleden regeerde koning Lodewijk XIV, de zonnekoning, in Frankrijk. De beste man wilde elke dag kunnen kiezen uit 500 gerechten. Als in die tijd een dergelijke wens had moest je ongeveer 500 mensen fulltime in dienst hebben om voor je eten te zorgen. Dat waren boeren, tuinders, voedseltransporteurs en voedselconservateurs, koks en ga zo maar door. Alleen als heel rijk was kon je een dergelijke wens veroorloven. De zonnekoning was gelukkig heel rijk. Vandaag kan iedereen van ons naar de supermarkt gaan en kiezen uit minstens 500 gerechten. Je hoeft daarvoor niet meer rijk te zien. Mensen van elke sociale klasse kunnen immers naar de supermarkt. In ongeveer 350 jaar tijd is er voedselrevolutie gerealiseerd die heeft geleid tot een democratisering van food.

Reacties

 1. endomorph female diet cheap keto diet Afternoon snack: 1 cup baby carrots plus sugar snap peas + 2 tablespoons hummusDinner: 4 oz salmon + 1 cup steamed carrots + 1 cup steamed broccoli + 2 tablespoons teriyaki sauce + 1 teaspoon sesame seedsNotes: Bake the salmon at 400°F (200°C) until firm to touch, 10 to a quarter-hour, based on the thickness. Chop the broccoli and carrots and steam until tender-crisp, about five minutes for the carrots, three minutes for the broccoli atkins keto
  http://www.cureidea.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. energie wordt in 2020 dus niet gratis...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En een vat olie werd gratis in april 2020.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Pot met Goud en een discussie op CoT over innovatie(management)

Jan Peter van Doorn: Een goed product heeft geen marketing nodig