Posts

No comment - Veel diensten zijn stiekem toch producten (goederen).

Afbeelding
Sinds een paar jaar helemaal hip: diensten innovatie en sociale innovatie. En dat wat hip is geven we vaak aandacht, en dan ook vaak nog eens zonder duidelijk te maken wat we er mee bedoelen. Wanneer is een dienst een echte dienst is. Een product dat lijkt op een dienst, maar ondertussen toch een 'goed' blijkt te zijn. Waarom levert de ADSL leverancier toch een product? Kortom enkele begrippen rondom diensten-innovaties. Harold van Garderen heeft een paar maanden geleden een prima duidelijk en vooral heel helder stuk geschreven met de titel: " Diensten-innovatie ". Snel lezen zou ik zeggen, alles wordt dan helemaal duidelijk.

Mijn privé advies voor politici en beleidsmakers

Afbeelding
Het nieuwe kabinet heeft een verstandig besluit genomen om EZ en LNV te laten fuseren. Natuurlijk hoort voedselveiligheid (nVWA) bij het ministerie van gezondheid. De economische aspecten van de primaire sector zijn net zo belangrijk als die van de andere sectoren; kortom logische dat dit nu onder EZ valt. Het stuk groente ruimte en natuur-beheer is iets voor VROM. En op deze manier is er voldoende 'scheiding' der machten. Prima en logisch dus. Zijn we er nu met de hervormingen? Neen, natuurlijk niet. Er zijn nog drie bestuurlijke discussie onderwerpen wat mij betreft: 1- De rol van 'schappen' (productschappen, waterschappen, ..) 2- De rol van de provincies. 3- De toekomst van de kennisinfrastructuur. Hierbij mijn (technocratisch en rationeel ingevulde) privé meningen over deze drie onderwerpen (bekend zal zijn dat ik een liberale groenrechts man ben), en daarmee gelijk mijn persoonlijk advies aan alle politici en beleidsmakers in Nederland. 1- De rol van ...

Meer diversiteit en smaak in food door crowdfuning (pre-precapital seed)

Afbeelding
Begin oktober schreef ik een stukje met de titel Waar de werkelijke bottleneck zit - De smaak van Nederland . In dat stuk schreef ik dat er drie bottlenecks in de voeding zijn die uiteindelijk 'succes' bepalen: A- op voldoende 'schaal' veilig kunnen produceren, dit heeft met productietechnologie en opschaling te maken. Onze oplossing: TOP heeft kleinschalige faciliteiten klaar om producten op 500 tot 2000 kg per dag te kunnen maken. B- gebrek aan verkoopkanalen, en het feit dat er een hele scheve machtsverhouding in de voedselketen zit. Onze oplossing: het idee van de halve meter beta . Maar ook het idee van Dick rondom de boerensuper is goed. ( C- en gebrek aan professionaliteit, of te wel teveel een hobby instelling van de 'uitvinder') Dick en ondergetekende zijn in gesprek met partijen over de vorming van een halve meter beta . Dit gaat een kraamkamer worden voor nieuwe producten waarbij inbreng van suggesties van 'early adopter' consument...

Social Media presentatie - twitter, facebook, linkedin, etc.

Afbeelding
Zelf ben ik vrij actief online. Naast mijn blog en linkedin-accoun t gebruik ik inmiddels twitter behoorlijk actief. Dat ik een Apple fanboy ben is verre van een geheim. Maar tevens blijf ik zeggen dat ICT een middel is en zelfs een commodity dat aan het einde v.d. 5e Kondratiev cyclus zit . Hieronder een presentatie van Jean-Paul Schaddé van Dooren over Social Media: Social Media Accountmanagers View more presentations from Jean-Paul Schaddé van Dooren .

De angst voor verandering blokkeert & LED verlichting van Rob Baan

Zonet zijn we op foodlog weer beland in de aloude discussie 'waarom zit het systeem vast' en wat zijn de oplossingen. Dick schrijft terecht dat de angst voor verandering meespeelt. Hij heeft gelijk. Maar mijn oplossing het doen van veel doe-experimenten in de praktijk is toch echt de enige weg om te bewandelen . Harold noemt dat veilig-falen (safe fale) . Ook Dick is overtuigd van deze aanpak: Wouter, da’s de oplossing vanuit het denken van de techeut, die - volgens mij - overigens gelijk heeft. Maar hoe laat je iemand snappen wat een groene olifant is als hij die nog nooit heeft gezien? Hij kan ‘m zich zo voorstellen, maar zegt: zo’n beest bestaat niet en daarom geloof ik er niet. Het gaat, Wouter de technoloog, om een heel fundamenteel menselijk iets en er is een heel simpel woord voor: angst. Angst voor verandering en onzekerheid over hoe de wereld na de safe fail experimenten eruit ziet is de belangrijkste motivator van Van der Ploeg’s treffend benoemde ’georganiseer...

Offtopic topic : even hard lachen, met dank aan Kees.

Een jaar geleden tipte Kees de Gooijer ( @FoodNutriDelta ) me tijdens de kerst over onderstaande filmpjes. Een beetje alla vrouwen komen van Venus en mannen van Mars , maar toch erg leuk en vermakelijk (meer filmpjes zijn te vinden op LaughYourWay ):

Waarom het ene onderzoek niet het andere is (deel II)

In maart 2010 schreef ik een stukje met de titel "waarom het ene onderzoek niet het andere is" . Door een discussie op foodlog heb ik de behoefte om toch nog maar eens dit onderwerp uit de mottenballen te halen. Ik die lijn probeerde ik nogmaals scherp aan te geven dat er drie takken van sport zijn: 1. onderzoek (kan fundamenteel, kan toegepast), altijd hypothese+onderzoeksmethode geeft kennis. 2. ontwikkeling (ook wel ontwerp of design genoemd), dit kan gaan om een product of een dienst. 3. Innovatie (werkelijk en meetbaar impact na de introductie van een product is dan het doel). Kortom Research & Devlopment & Innovation. Bij TOP b.v. richten we ons op Development en Innovation (D&I) (lees anders ook nog eens even deze lijst met definities na ). Dat ik fel ben op o.a. DLO/WUR komt omdat ik van mening ben dat er een grote vermenging plaatsvindt tussen deze verschillende activiteiten EN dat basis research niveleert. Enkele kennisinstellingen lijken meer ...