Posts

Over het AH kleurenstoffenbesluit en luie levensmiddeltechnologen

Afbeelding
Goedkoper en meer met minder is uiteindelijk dus een doodlopende weg is mijn indruk. De roep om toegevoegde waarde – een ander woord is innovatie – is daarom logisch. Hierbij volg ik zelf het principe van “blijven bewegen”, nieuwe ideeën snel uitwerken in een prototype, in de markt zetten en daarna op basis van de eerste reacties uit de markt het product aanpassen. De grote beweging die we in de maatschappij zien is in mijn ogen minder “chemie”, meer vers en zoveel mogelijk producten met herkenbare ingrediënten (noem het maar natuurlijk).  Een voorbeeld:  Albert Heijn heeft recent aan zijn leveranciers gevraagd om niet langer 'SouthamptonSix' kleurstoffen te gebruiken . Innovatie, daar draait het dus om. Als wetenschapper denk ik dat dit voorbarig is. Deze zes individuele kleurstoffen zijn waarschijnlijk onschuldig (wat niet wil zeggen dat ik snoep met deze kleurstoffen gezond verklaar!) al is er voldoende inhoudelijke discussie over de Southampton onderzoeksopzet. ...

Over Negerzaad, Superfoods en Powerhouse Fruits and Vegetables (PFV) – lekker blijven consumeren kan niet echt kwaad.

Afbeelding
Voeding en gezondheid is hotter dan hot op dit moment. Mainstream media waaronder #Volkskrant en #NRC maar ook televisie publiceren het ene na het andere artikel of programma. Spijtig genoeg zit er niet altijd veel journalistieke kwaliteit tussen, maar tegelijkertijd ben ik tevreden met elke aandacht die het onderwerp krijgt. #softpaleo krijgt steeds mee positieve aandacht (al blijft het natuurlijk leuk om vliegen af te vangen of het te bestempelen als trends) en dat is een goede zaak. Het voedingscentrum (en dus ook de gezondheidsraad) lopen naar mijn idee immers een beetje achter. De hype van het laatste jaar is natuurlijk superfoods. Hoog-geconcentreerde producten waar niks mis mee mis, een prima aanvulling op een gezond voedingspatroon, maar als je slecht eet word je niet gezonder door wat extra chia-zaad te consumeren. De Keuringsdienst van Waarde heeft inmiddels twee uitzendingen gemaakt over het onderwerp. Goede TV gaat niet voor de inhoud, maar voor de kijkcijfers. Aan ...

Wat boude uitspraken gevolgd door wat simpele innovatietips

Afbeelding
Even een snel blogje, al zou ik alle tijd van de wereld kunnen nemen, het vliegtuig van Chicago naar Schiphol doet er nog acht uur over. Maar gewoon even eens gemakkelijke; een blogje met wat boude uitspraken gevolgd door wat tips. Niet meer en niet minder. Gewoon deze tips succesvol inzetten, maakt de kans op succes al ietsjes groter.   Hier zijn ze de boude uitspraken dan maar:  "Ons eten moet nog goedkoper worden. Not!" (1) "Om in de markt te blijven moet ik de goedkoopste zijn, en dus nog verder groeien. Not!" (2) "Ik heb het lekkerste product dat de supermarkt in moet. Not!" (3) "Dit is het meest gezonde product. Je kunt er x y z mee voorkomen en zelfs genezen. Not!" (4) "Uit marketingonderzoek komt wel naar voren wat onze klanten willen. Not!” (5) "Ik heb een gouden idee, het is vast veel geld waard. Not!" (6) "Als consumenten meer informatie hebben gaan ze wel ander keuzes maken. Not!" (7) ...

Over grond ('soil'), plantenfabrieken en hoe digitaal, technologie en eten de toekomst wordt.

Afbeelding
Zes weken geleden heb ik versie 4 van mijn powerpoint over duurzaamheid op slideshare gezet . Deze presentatie geeft een overzicht van de grootste 5+3 mondiale uitdagingen. In de komende decennia gaan deze 5+3 uitdagingen het politieke, economische en sociale speelveld bepalen. De vijf mondiale uitdagingen zijn in mijn ogen: (te) veel mensen op deze aarde. Van vier miljoen mensen 10.000 jaar gelden naar bijna 10 miljard is een sterkere groei dan onze aarde aankan. Dit onderwerp is politiek gezien niet echt bespreekbaar.  Een tekort aan mineralen, vooral fosfaat (kunstmest tekort dus), om mensen te kunnen voeden. Met Tinkebell maakte ik bijna twee jaar gelden een film hierover #safeourchildren .  Olie -nodig voor het agrofood complex- raakt vroeg of laat op. Laat ik het anders formuleren. Het wordt duur door schaarste. Landbouwgrond. G emiddeld hebben we twee global-hectare per persoon .  Water. En vooral natuurlijk de beschikbaarheid van zoet water.  ...

Uber voor elke bedrijfstak, realtime peer2peer op je mobiel is toch wel weer anders en nieuw

Afbeelding
Facebook, Apple en Google zijn groter dan ooit (wat betekent dat eigenlijk? olietankers kunnen immers ook zinken). Twitter is groot maar kwakkelt een beetje aangezien ze nog geen goed verdienmodel hebben. Microsoft is nu weer goed bezig en komt terug denk ik. Alibaba is al bijna groter dan Amazon en ik denk dat online verkoop bij alle sectoren gewoon gaat doorzetten. Mijn mening over vastgoed gedreven retail (supermarkten zoals we ze nu kennen) heb ik al meerdere keren gedeeld hier op dit blog. De tijd zal het leren of deze voorspellingen kloppen. Online - ICT technologie uit de 5e cyclus van kondratief - is groot heel groot geworden en is tevens behoorlijk disruptief geweest. In de nadagen van deze 5e cyclus, vraag ik me al lang af hoe dit nu verder zal gaan. Een van de laatste trends heet Uber. Eigenlijk klassiek peer-2-peer zoals je tien jaar geleden ook voor muziek had. Maar dan toch weer net anders.  Waar p2p vroeger van compute...

Weer over nieuwe ambachten, leren en dat echte experts altijd zullen zeggen dat ze nog niks weten (part 2)

Afbeelding
Blogje twee waarin ik wat gedachtes deel over Nieuwe Ambachten of te wel Ambachten 2.0 die in de 6e cyclus van Kondratieff het verschil (zullen) gaan maken. Deel 1 staat hier.  Ik werk nu een bijna 17 jaar in de voeding en voedseltechnologie wereld. Dit alles was toeval. Als tiener in de polder -veel zelf doen en met vriendjes, er was immers niet zoveel ter afleiding- met een vader die uit de randstad kwam en in Delft een technische studie gestudeerd had, wist ik lang niet wat ik mijn leven zou willen gaan doen. Iets technisch leek logisch, dat wel. En mijn vader al lang voor mijn middelbare school tijd bedacht dat ik in Delft zou gaan studeren. Dat klopte achteraf ;-) Dat ik na mijn studie Scheikundige Technologie aan TU-Deflt (nog steeds een van de beste opleidingen van Nederland), na een korte omzwerving in de chemie, zuiver bij toeval dus in Wageningen terecht zou komen had ik werkelijk nooit kunnen voorspellen. Toch zal in de toekomst voedsel (inclusief health en l...