Posts

Status rondom het Kom Op! project

Bijna drie weken geleden lanceerde ik een naief ideetje . Laten we een positieve actie uitvoeren voor de sector door 40.000 flesjes komkommersmoothie gemaakt van niet verkocht product gratis uit te delen aan het grote publiek. Dit ideeetje pakt TOP BV , The Food Agency en inmiddels tientallen andere organisaties waaronder FreshQ, PT en Groente&FruitBureau op. Inmiddels zijn we drie weken verder, zijn de eerste duizenden flesjes klaar, is de website in de lucht, hebben we al TV en radio langs gehad, en hebben we bekend kunnen maken dat we vrijdag a.s. de Bleker de eerste flesjes krijgt. Dagelijks wordt de laatste stand van het project gedeeld via het twitter-account @komopnu en hastec #komop . In de eerste twee weken heb ik bijna elke dag een update gegeven via foodlog "Kom Op! #innovatiemob" . Aangezien Dick Veerman Foodlog met zomer reces laat gaan om zijn boek te schrijven en daarom Foodlog even op slot zet, zal ik vanaf vandaag updates geven over Kom Op! proj...

Groentevezels & Kom Op! - Vara radio 1 uitzending

Afbeelding
Vanochtend zijn Jeroen Willemsen (OJAH) en ikzelf geinterviewd door de Vara over een nieuw vezelproject waar wij als TOP trekker van zijn ( uitzending gemist ). Even doorscrollen naar 41:35. Wat heel grappig was dat onbedoeld de verslaggever na het item een scoop had en al wat reclame heeft gemaakt voor #KomOp! (zie ook deze link na 48:25 )

Mijn reactie op de foodlog lijn "Marges in de keten: misdaad zonder schuldige - en nu?"

Zonet heb ik een reactie geplaatst op foodlog : Twee jaar geleden schreef ik mijn eerste stukje over de margemix en kruissubsidie . De margemix is iets tussen de dezelfde producten binnen de categorie. Kruissubsidie is tussen verschillende productgroepen. Het is een waanzinnig geraffineerd spel. In België mag je overigens geen producten onder de inkoopprijs verkopen en ook is koppelverkoop (denk aan GSM abonnement met telefoontje) verboden. Het is maar een denkrichting mbt 'oplossingen'. Verder sprak Dick over het kipje van C1000. Ik ben om twee reden tegen : (a) een halve-ster kipje zou niet beloond moeten worden, als maatschappij zouden we wat mij betreft 1-ster als MINIMUM dierwelzijnseis kunnen gaan hanteren. (b) de algemene duurzaamheids/milieu/dierwelzijnseisen vergroten leidt NIET tot betere marge's van de boeren. Dit laatste zal deze Muppet nog even uitleggen aan de hand van een verhaaltje Stel dat een kippenboer nu 3000 euro netto verdient per gezin. Stel ...

Houdbaarheid volgens het voedingscentrum.

Afbeelding
Het specialisme van TOP -food preservation- door het voedingscentrum uitgelegd in een filmpje op consumenten24 . Prima, lekenuitleg van het voedingscentrum (inclusief TGT en THT). En ook in hetzelfde filmpje uitleg over kruisbesmetting door Pierre Wind. De opmerking over voorgesneden groente deel ik niet helemaal. Zelf ben ik in 2006 geinterviewd door Trouw over dit onderwerp. Binnen TOP richten we ons op (a) EMAP, (b) pascalisatie, (c) RF/MF en (d) PurePulse . We zijn de wereldwijde specialisten op dit onderwerp ;-) Bekijk de video in andere formaten.

Samen werken aan overgewicht?

Gisteravond ben ik op de anti-dieet dag geweest. Een kort verslag heb ik geplaatst op www.drfrankenco.nl (en Sandra heeft enkele overwegingen op Foodlog geplaatst). De Frank en Frans gingen flink met elkaar in discussie. Toch is het volgens mij simpel, in een gezamenlijk anti-overgewicht marketingconcept zouden ze prima kunnen gaan samenwerken: Frank: (aka drFranK) heeft sterke focus op mensen met sterk overgewicht die obees zijn (BMI > 30). Deze mensen zijn 'ziek' en moeten geholpen worden. Zijn aanpak is om zo snel mogelijk ervoor te zorgen dat er 'kilo's' afgaan (kilo's per week) en te voorkomen dat patienten aan de insuline spuit moeten. Naast een dieet, legt hij de nadruk op persoonlijke begeleiding tijdens het afvallen maar ook minstens een jaar erna. Jaap Seidel: heeft focus op de omgeving die niet echt 'gunstig' is om te voorkomen dat mensen dik worden. Zijn aanpak gericht op het creeeren van een gezonde omgeving, om te voorkomen dat de...

Bacteriën in onze darm communiceren met ons afweerstelsel

Afbeelding
Deze week heb ik een twitter discussie gevoerd op het scherpst van de snede. Zo scherp dat ik via 'de achterkant' een e-mail kreeg dat ik niet zo vriendelijk was en via de 'twitter voorkant' kreeg ik zelf eens tweet waar ik werd vergeleken met Van Gaal. Tja, ik heb twee slechte eigenschappen: (a) ik kan de dominee uithangen, oreren dus. En (2) debatteren op inhoud vind ik enorm leuk, en natuurlijk probeer ik dan 'gelijk' te krijgen ( it's an intellectual battle you know ). Enfin, debatteren via twitter bevalt niet echt, voor moeilijke onderwerpen zijn 140 tekens gewoon te weinig. Waar ging het over. Het ging over vaccinatie, over pathogen, over weerstand (?) en over imuumsystemen. Spijtig genoeg gingen al deze onderwerpen door elkaar heen lopen, mijn eenvoudige stelling was "vaccinatie tegen bacteriologische voedselpathogenen kan niet" . Dat zou immers gemakkelijk zijn, ik zou dan wel een vaccinatie prik willen hebben tegen e-coli, listeria, salm...

De Beetere jurk van Kim Feenstra bij Zorro

Afbeelding
Voor het OJAH team was het een volledige verrassing, maar de bilspleetjurk van Kim Feenstra was toch echt gemaakt van Beeter ! Ben erg trots op Wouter, Frank en Jeroen! Gaaf!