Lekker, gezond en goedkoop : Hoe donkerder hoe lekkerder, hoe blauwer hoe gezonder, hoe lichter hoe goedkoper.

Elke levensmiddelentechnoloog kan vertellen hoe je een goedkoop product kunt maken. De basis is namelijk om zoveel mogelijk water (vrijwel gratis, ongeveer 1 euro per 1000 liter) of lucht (helemaal gratis) in je product te 'pompen'. Om meer water ergens in te doen, heb je waterbinders -bijvoorbeeld zetmeel gebaseerd- nodig en die markt is dan ook groot. Stop je daarnaast ook nog een suikers in je product -een agro-commodity- dan heb je naast een zeer goedkoop ingrediënt ook nog een liking-factor waarmee je consumenten op smaak aan je 'bindt'. Koolhydraten zijn daarom in alle gevallen 'binders' -binders van water en binders van consumenten- en daarmee zeer geliefd in de sector. En daarom dus tevens minder wenselijk denk ik daar dan automatische ook bij.



Tuinders en boeren kennen vergelijkbare trucjes. En hun toeleveranciers helpen hen graag. In de primaire sector draait het immers om 'water'. Water zo snel mogelijk in een product krijgen levert veel gewicht op, en gewicht is kassa. Wageningen heeft heb immers geleerd dat het gaat om de kostprijs per kilogram. Marketeers blijven gelukkig echter benadrukken dat het ook gaat om smaak (althans zou moeten gaan om smaak), en gezondheidsexperts blijven benadrukken dat ook de gezondheid van belang is.

Om op dat laatste maar even door te gaan. Gezond is als een product voedingswaarde geeft maar zo min mogelijk energie. Als #softpaleo aanhanger denk ik dan "je kunt twee kanten op". Of heel veel water -ook dus lekker goedkoop- in een groente of fruit stoppen, bijvoorbeeld zoals bij ijsbergsla, of juist heel geconcentreerd zoals in een blauwe bes. Katan mag graag vertellen dat hij groente gezond vind vanwege de maagvulling en de vezels. Hij heeft hier gelijk in. Maar ondertussen zijn er echt ook 'gekleurde' groente en fruit-soorten. En als we die niet kapot koken, dan zijn deze over het algemeen heel gezond. Als vuistregel kun je stellen dat hoe blauwer hoe gezonder. Paars is bijvoorbeeld een heel 'gezonde' kleur. En grosso modo kun je stellen dat 'wild' beter is dan 'tam'. Toch is een donkere kleur iets waar je mee op moet passen. Rood, te rood bevat namelijk over het algemeen weer veel suiker. De #nieuwvers honingtomaat is niet voor niks vooral een lekker snoepje!



Reacties

  1. Zie ook:
    http://www.foodlog.nl/artikel//is-wild-voedzamer/allcomments/#comment-107390

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Wouter, mooi artikel, bedankt!
    Dit zijn van die weetjes die je als consument maar moeilijk te weten komt, denk ik. En hier kan men ook iets mee. Behalve dan dat de exeme voorbeelden wrsch niet of zeer lastig te krijgen zijn. We zullen zien.
    Vr goet,
    Joep

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem

stadslandbouw - een leerzaam en illustratief TED filmpje