Werken met Pasen - of toch maar niet

Vandaag is het pasen, vandaag en morgen dus een dagje vrij. Morgen ga ik echter gebruiken om wat achterstallige activiteiten weg te werken. Vandaag heb ik een fiets en eet-afspraak. Goede voornemers heb ik echter ook. Op mijn blog Food4Innovations staan inmiddels een kleine 8 stukken in concept stukken klaar. En echt tijd om ze af te maken heb ik nog niet. Toch ga ik het in de komende dagen proberen om minstens twee stukken af te schrijven.



1. de boerensuper
Ten eerste natuurlijk het stuk over de boerensuper (en de analyse van de huidige situatie). Eigenlijk is alles al een keertje gezegd op foodlog (de belangrijkste referenties volgen in het stuk dat ik ga schrijven. Voorbeeld van een recente reactie staat hier.). Ik denk echter dat een 'boerensuper' er uiteindelijk niet gaat komen. In het gunstigste scenario komt er een halfbakken aftreksel van het plan 'de boerensuper'. Het gebrek aan de benodigde investeringskosten (minimaal 40 miljoen euro schat ik) en het gemis in leiderschap en professionaliteit in de sector, zijn mijn belangrijkste argumenten voor deze stelling. Ondertussen snakt de sector (of op zijn minst veel individuele ondernemers) naar een de oprichting van dit concept. Enfin, om toch aan te geven wat mijn beeld is, zal ik toch nog het stuk afmaken.

2. Reactie rapport heroverwegingen
Ten tweede ga ik een stuk schrijven over "brede heroverwegingen - Innovatie en toegepast onderzoek". Ik ben eigenlijk best teleurgesteld -ach ik had eigenlijk niet anders verwacht- over dit rapport dat in een kleine 150 pagina's wauwelt maar eigenlijk een gebrek aan visie toont. Nu begrijp ik best wel dat het de taak was van de ambtelijke commissies om alleen maar besparingsopties in kaart te brengen (kortom om een menu-kaart te maken, kiezen is iets voor de politiek immers). Ook is duidelijk dat het geschreven is door een groep belanghebbenden, vooral de mensen op de lijst 'adviseurs' toont dat aan. Veel gevestigde orde (DLO, TNO, Philips, Unilever, ...) en weinig echte experts die verstand hebben over het innovatiesysteem (Vasbinder, Van Garderen, Groen, ...) of buitenstaanders; een gemiste kans. Wel goed overigens, is dat er een overzicht is gemaakt van de "kosten". Ook vind ik het prettig om te zien dat ook het CPB een bijlage heeft gemaakt.

Fijne paasdagen!

Reacties

  1. Beetje late reactie maar ik zie het nu pas door googlen op boerensuper i.p.v. boerensupermarkt.
    Ik zie wel mogelijkheden voor boerensuper maar dan als samenwerking met de zorg. Ik heb 20 jaar lang en brood en banketbakkerij gehad en ook daar speelt het marge verhaal zoals bij de boeren.Ik werk nu in de zorg als bedrijfsleider van een nieuw op te richten zorgsupermarkt op het platteland. Ik wil de nadruk leggen op regionale prooducten en en heb mij inmiddels verdiept in regionale inkoop en het toch instandhouden van mijn inkoopbonussen zodat het financieel ook blijft kloppen. Mijn loon komt uit het commerciele deel van de winkel en andere lonen van begeleiding komen uit de zorgbudgetten van de cliƫnten. Ik zit inmiddels in meerdere initiatieven om vanuit de zorg supermarkten op het platteland neer te zetten ik denk dat de boerensuper hier wel bij zou passen.
    Kijk voor achtergrond info op http://nl.linkedin.com/in/evanaalst

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com