Nieuwe categorie Vleesalternatieven uit Ochtense fabriek

Even een reclame stukje op mijn eigen blog ;-) (kijk ook hier).


Het Nederlandse Ojah bv opent maandag 3 oktober 2011 haar gloednieuwe productielocatie in het Gelderse Ochten. Vanaf dat moment is Beeter®, na een succesvolle introductie in 2010, op grote schaal beschikbaar als basis voor een geheel nieuwe categorie vleesalternatieven. Met haar unieke ‘beet’ en sensationele smaak wordt het hiermee voor veel Nederlanders een stuk makkelijker te variëren op vlees.

Industriële verwerkers en culinaire professionals zijn lovend over de kwaliteit en variatiemogelijkheden van Beeter®. Consumententesten geven steevast de hoogste waardering aan Beeter® gebaseerde producten ten opzichte van bestaande ‘vleesvervangers’. Beeter® verenigt kwaliteit en duurzaamheid in een waarlijk innovatief product. Het gerenommeerde bureau Blonk Milieuadvies becijferde dat Beeter® ten opzichte van Nederlandse kip tot 3 maal beter scoort op energie- en landverbruik en dat de broeikasgasemissie tot maarliefst een factor 5 lager uitvalt.

Het lukte Ojah haar technische vinding in slechts 4 jaar te vertalen van idee tot opgeschaald proces. De nieuwe fabriek in Ochten heeft een oppervlak van 1500m2 en een initiële capaciteit van circa 800 ton. Een voor Nederlandse begrippen bijzondere prestatie, waarmee het bedrijf in de race is voor de prestigieuze Food Valley Award 2011.

Beeter® wordt gemaakt door eiwitrijk, glutenvrij meel en water in één stap te mengen, kneden, koken en persen. 100% plantaardig, geen chemie, geen toevoegingen, een echt all-natural product. De soja die als grondstof wordt gebruikt is duurzaam geteeld en niet-genetisch gemanipuleerd. Lokale eiwitbronnen zoals erwt en lupine versterken binnen afzienbare termijn het smaak- en voedingsbereik van Beeter®. De komende maanden introduceren bekende en nieuwe aanbieders producten op basis van Beeter®. Zij grijpen de kans zich hiermee in de sterk groeiende markt van vleesalternatieven te onderscheiden.


Voorproef voor de Pers
Als mediavertegenwoordiger krijgt u voorafgaand aan de officiële openingsreceptie op maandag 3 oktober de gelegenheid met de ondernemers in gesprek te gaan, producten met Beeter® te proeven en foto’s te maken. Met uitzondering van de productiehal is de locatie hiervoor opengesteld. Vanaf 14:30 uur bent u welkom aan de Cuneraweg 9c te Ochten (start receptie 15:30 uur). Wilt u gebruik maken van deze uitnodiging, gelieve dit te melden bij Jeroen Willemsen, Commercieel Directeur Ojah bv (willemsen@ojah.nl, 06-17738037).


Bijlagen 
- Illustratie door striptekenaar Dio van der Veen met zijn kijk op Beeter®. Dio is door Stichting Wakker Dier verkozen tot Meest Sexy Vegetariër 2010. U mag deze strip gebruiken in communicatie-uitingen onder voorwaarden dat u betreffende uiting meldt bij Ojah bv (Jeroen Willemsen) en een verwijzing plaatst naar www.eetbeeter.nl.
- Routebeschrijving Ojah b.v, Cuneraweg 9c, Ochten

Meer informatie 
www.eetbeeter.nl
www.youtube.com/watch?v=TgtrWUmUfig (culinaire jamsessie Beeter®-op-de-Kaart)

Reacties

  1. Hoe wordt het precies gemaakt? Bevat het echt alleen sojameel en water? Wat is de precieze macronutriëntsamenstelling?

    Het is natuurlijk een ontzettend sympathiek initiatief. Maar het gaat volgens mij uit van een verkeerde vooronderstelling. Niet de vleesproductie per se, maar de intensieve teelt van graan en soja put de aarde uit. Ook al worden deze bulkproducten direct aan mensen gevoerd, de huidige massaproductie ervan verwoest de top soil in een razend tempo, terwijl de fosfaat-voorraad op gaat raken.

    Er zijn op aarde veel meer arealen waar uitsluitend grassen kunnen groeien dan werkelijk vruchtbare arealen die nodig voor intensieve, olie-slurpende akkerbouw. Grazers zetten de zonneenergie daar veel duurzamer om in eiwit, dan sojaplanten op de schaarse, zwaar bemeste vruchtbare gronden.

    Als paleonerd koop ik uitsluitend vlees van hooglanders die die het vrijwel volstrekt wilde Lauwersmeergebied in mijn achtertuin begrazen. Met een paar van zulke gebieden zou je heel Nederland van geweldig, grass fed beef kunnen voorzien. Direct buiten Nederland, ik denk aan bijvoorbeeld Zweden, zijn de mogelijkheden nog veel groter.

    Het idee dat een plantaardige voeding de oplossing vormt voor het wereldvoedselvraagstuk, is een mythe. We moeten of helemaal de fabriek in en heel slim een echte vleesvervanger maken zonder daarvoor vruchtbare aarde kapot te maken, of we moeten flinke arealen teruggeven aan de grazers en die grazers slim exploiteren. De fysiologische effecten van een volledig vegetarische voeding zie je in India. Het is geen prettig plaatje.

    Soja zelf is ook niet onproblematisch. Correctie van gynaecomastie is momenteel de meest uitgevoerde 'cosmetische' chirurgie onder mannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het basisproduct is sojameel en water.

    De eiwitgehalte zit op ongeveer 20% (hoger tot 35% kan ook, maar is niet lekker). Ik ben het overigens inhoudelijk eens dat fosfaat-voorraad (en vooral het feit dat we geen humane mest hergebruiken) het feitelijke probleem is.

    Vlees van de groter grazers (gras gebonden) is inderdaad veel minder onduurzaam als nu door velen wordt gesuggereerd. Gras (en dus zonlicht) omzetten in eiwit is effectief (mits zonder fossiel en zonder kunstmest/fosfaat). Egoïstisch is het wel, er is immers heel veel grond nodig voor deze manier van veeteelt ;-)

    Dat ook ik voor fabrieksvoedsel ben (naast extensief), dat zal je niet verbazen. Maar plantaardig eiwit kan prima passen in een goed paleo voedingspatroon. Of zie jij dat anders?

    http://www.foodlog.nl/artikel/rapport-economische-dimensie-verduurzaming-voedselproductie-gereed1/allcomments/#comment-84294

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oja, hoe het gemaakt wordt blijft nog even geheim. De fabriek gaat maandag open. Maar de details van de technologie blijven geheim.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nee helaas in Paleodieet passen geen plantaardige eiwitten. Google maar op Cordain (grondlegger Paleo). Hij is van mening dat lectines en saponines de doorlaatbaarheid van de darmwand vergroot en daardoor ook meer ongewenste stoffen doorlaat. Zie voor verdere onderbouwing ook mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ach, ik ben niet zo precies mbt paleo. Wel ben ik voorzichtig met koolhydraat en specifiek suikers. Eet ik max 1 portie zuivel, max drie stuks fruit. En let ik op voldoende eiwitconsumptie: 1-1.1 gram per kg lichaamsgewicht. Plantaardig eiwit ikan equivalent zijn. Moet ik voortaan maar zeggen dat ik pro drFrank ben :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben persoonlijk ook zeker niet precies met Paleo, waarom zou je dat ook willen? Voor veel mensen is dat niet realisisch in hun dagelijkse leven. Een keer een vleesvervanger van soja is ook niets mis mee. Met teveel soja echter wel. Melchior noemt dat ook. Mensen die vleesvervangers bedenken en eten willen dat liever niet horen. Dat is jammer!

    Als je graag benadrukt dat je toch niet zoveel van een gezond volwaardig voedingspatroon weet, moet je inderdaad vaak benadrukken dat je Dr Frank adoreert. Ik denk wel dat je jezelf daarmee tekort doet :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik adoreer helemaal niemand, en ga alleen uit van inzichten / feiten. Hoe noem je een koolhydraat-arm, groent rijk en voldoende eiwit voedingspatroon met maximaal 3 stuks fruit per dag? Ik zou het niet weten. What's in the namen.

    Zelf ben ik een vleeseter, en ik zou nooit iemand adviseren om 7 dagen per week een soja-vleesvervanger te eten. Maar 2 a 3x per week zonder vlees kan prima. En natuurlijk dien je dan wel voldoende eiwit te consumeren, en te varieren in de eiwitbron.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wouter,

    Ik ben er niet meer van overtuigd dat dat egoïstisch is. Heb erg overtuigende calculaties gezien waaruit blijkt dat het benutten van de grote arealen relatief onvruchtbare grond voor wilde veeteelt (dus geen input van aardolie) duurzamer is dan intensieve akkerbouw, want geen top soil vernietiging. Ben momenteel in een ander kader de argumenten weer bij elkaar aan het harken.

    Niemand houdt rekening met de enorme ziektelast die een agri based vegetarische voeding genereert. Natuurlijk, ziektelast schept economie, maar is dat wat we willen? Uiteraard hoef je niet iedere dag dierlijk eiwit te eten. Piet Paleo liep wel eens een vangst mis. Ik las zelf geregeld vlees/visloze dagen in en zelfs dagen zonder eten. Heel natuurlijk en, dat suggereert modern onderzoek, waarschijnlijk fysiologisch gunstig. Geregelde eiwitrestrictie signaleert schaarste en activeert via mTor down regulation reparatie- en overlevingsmechanismen.

    Liesbeth,

    Loren Cordain is beslist niet ‘tegen’ plantaardige eiwitten. Hij stelt dat dierlijke eiwitten met hun Branched Chain Amino Acids superieur zijn, maar noemt plantaardige eiwitten niet waardeloos of schadelijk. Hij waarschuwt inderdaad voor gluten, gliadinen, zonulinen, saponinen en ander moeilijk te elimineren wapentuig waarmee met name graszaad zichzelf beschermt, maar er zijn ook bronnen van plantaardig eiwit die deze ellende missen.

    Wat heb jij toch tegen dokter Frank ;-)? Te openlijk commercieel?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben zelf al mijn hele leven flexitarier (ken het woord pas sinds kort). Eet dus zelf zeker niet elke dag vlees. Ik reageerde op de Paleovraag van Wouter.

    @Melchior, ik heb begrepen dat Cordain saponinen en lectines schadelijk vindt. Zijn er dan plantaardige eiwittten waar dat niet in zit? welke zijn dat dan?

    Wat ik tegen Dr Frank heb? Niets tegen hem als mens, ik ken 'm namelijk niet :-) Wel tegen het feit dat hij zich manifesteert als arts. Hij suggereert daarmee dat hij daardoor iets van voeding weet. De meeste mensen weten namelijk niet dat een arts weinig over voeding leert. Dat kan iemand bijleren, maar ik heb in diverse disussies ontdekt dat hij onvoldoende van voeding weet om vast te stellen of een voedingspatroon volwaardig is. Als je dat niet weet moet je je inderdaad niet zo commercieel opstellen. Ik heb overigens ook niets tegen commercie (hoewel je daar als medicus mee op moet letten), maar dan moet je wel de juiste kennis van voeding hebben of je niet als Dr Frank voorstellen maar gewoon met je naam.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Liesbeth,

    Saponinen zijn zeepachtige stoffen die je op één hoop kunt gooien. Ze komen voor in een beperkt aantal plantaardige producten en doen allemaal hetzelfde. Quinoa is er bijvoorbeeld rijk aan. Voor zover ik weet kun je ze door koken en afgieten aardig kwijtraken. Lectines vormen een veel complexer verhaal. Alles wat we eten bevat deze suiker-eiwit complexen. Ook vlees. Cordain et al maken zich zorgen over lectines waaraan we mogelijk niet zijn aangepast, zoals die in granen en bonen.

    Wat betreft Frank van Berkum, wat weet hij volgens jou niet? Zijn adviezen helpen zijn patiënten een stuk beter dan de adviezen van de gemiddelde diëtiste. Als mensen die de adviezen van Frank van Berkum volgen hun insuline kunnen stoppen, betere lipiproteïneverhoudingen krijgen, hun bloeddruk zien normaliseren, weer kunnen functioneren, etc, terwijl mensen die naar een diëtiste luisteren langzaam maar zeker zieker worden, wie 'weet' dan het meest van voeding?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Melchior,

    Ik heb van Andre de Vries (van Paleowelzijn) begrepen dat koken van saponinen ook geen zin heeft om nadelen te bepereken. Ik heb trouwens van hem begrepen dat jullie wel eens contact hebben gehad.

    Zonder verder op de persoon te spelen: het gaat bij voedingsadvies niet alleen om de macro- maar ook om micronutrienten. Juist die spelen een rol in de volwaardigheid van een voedingspatroon.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Liesbeth,

    Ja, ik weet dat Andre de saponinen heel serieus neemt. Ze hebben de potentie om de tight junctions in de villi van de darm open te zetten. Cordain ziet ze een rol spelen in de pathogenese van ondermeer MS. Een snelle search leert dat je ze inderdaad niet zomaar wegkookt.

    Het punt met al die phytochemicalien is dat er meestal sprake is van trade off’s. Aan saponinen worden ook gunstige effecten toegeschreven. Fytinezuur is een aardig voorbeeld. Het blokkeert of remt de opname van belangrijke micro’s als zink, maar werkt ook als ijzerchelator. Subklinische ijzerstapeling is een enorm probleem, een van de grootste olifanten in de kamer als je het mij vraagt. Menstruerende vrouwen verliezen maandelijks wat ijzer, maar voor de rest van ons heeft de evolutie geen middel bedacht om van die zich opstapelende hoeveelheid schroot af te komen. Vroeger bloedden we nog wel eens en we boden onderdak aan allerlei bloedzuigende parasieten. Those times are gone and we pay for it ;-). We roesten dat het een aard heeft, tenzij we geregeld bloed geven. Het zou me niets verbazen als het ijzerchelerende effect van fytinezuur in onze moderne omgeving opweegt tegen de remming van de micronutrientopname.

    Ik snap wat je bedoelt qua Dr Frank. Maar ik denk dat je wat te streng bent. Volgens mij kom je met zijn menu’s nog wel aan de ADH’s, toch? Ik heb ze eigenlijk nooit bekeken, moet ik eerlijk zeggen ;-).

    Excuses voor het kapen van je blog, Wouter. In ruil zal ik proberen een positief stuk over Beeter te verkopen aan een populair vrouwenblad, ha, ha, ha. Pragmatisch als de neten, deze jongen. Ik moet ook zeggen dat ik wel trek krijg van die plaatjes… Mikte gister voor de grap sojameel en water in een heel agressieve keukenmachine. Zoals ik al had verwacht, kreeg ik gewoon sojapap. Hoe doen jullie het? Hoge druk? Hitte? Helemaal kapot rammen die deeltjes? Iets met elektrische lading?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Melchior, ha ha zullen we onze discussie hier maar beeidigen, want het heeft steeds minder met Beeter te maken :-)

    Trouwens helemaal eens met je verhaal over ijzerstapeling. Dat heb ik ook zo geleerd tijdens mijn opleiding.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Ons eigen poep en pies kan onze wereld redden!

Teun is geen journalist maar een slim ondernemer. En ook ik heb mijn twijfels bij de ADH-cocnept : een schijnprecisie die er niet is in de praktijk.