Gepruts door Melkveehouders (en LTO, RFC en Rabo), mag niet leiden tot extra kosten van de belastingbetaler. Het Derogatie dossier is een probleem van de sector zelf! #saveourchildren

Ik ben best begaan met de boerensector en vooral met de voedingsmiddelensector. Boeren zijn ingredient-leveranciers en ik weet dat er lastige periodes zijn. Nu krijgen ook Nederlandse Boeren voor tientallen miljarden steun van de EU, maar sinds Mansholt dit systeem zo’n beetje bedacht heeft (nooit meer honger, meer productie, EU voedsel zekerheid), zien we ‘overproductie’ (en dus te lage prijzen). Meer subsidie heeft niet geholpen om de zwakke financiële positie van de gemiddelde boer te verbeteren. De gemiddelde boer heeft veel bezit (activa) maar een laag inkomen.

Sinds 2009 heb ik voorspelt dat het een slecht idee is om het melkquota te willen afschaffen. Een quotum of streng milieu-systeem hebben we in de EU en in dit kleine kikkerlandje nodig. Maar nee hoor, LTO, alle melkveehouders en RFC wilden een vrije markt. En die hebben ze gekregen ook. De rauwe melkprijs dook keihard naar beneden, en de productie ging tientallen procenten omhoog.

De geschiedenis van het dossier is een aaneenschakeling van soapachtige afleveringen. Die begonnen al ver voor 2010. Het melkquotum in de EU zou worden vrijgegeven. Dat gebeurde omdat de Aziatische markt voor zuivel enorm zou groeien. Daar wilde de EU van profiteren. Nederlandse boeren wilden hun – naar rato van hun collega’s in EU-landen – al grote melkplas per hectare nog groter maken om er extra van te kunnen profiteren – Foodlog 5-mei.

Maar buiten de productie-quota, hebben we gelukkig ook nog milieu normen in Nederland. Door het gat van Rotterdam komt er veel goedkoop veevoer binnen, en de verwerking hiervan door 15.000 melkveehouders (x 80-100 koeien gemiddeld) en de 5000 varkensboeren (x 2100 varkens gemiddeld) maken gewoon nog steeds teveel stront voor ons kleine kikkerlandje. Stront is prima voor het land, maar met een limiet per hectare natuurlijk om overbemesting tegen te gaan. En deze EU limieten per hectare zijn in de ogen van de NL sector te laag. En dus heeft de sector via een uitgebreide lobby voor elkaar gekregen dat we een uitzonderingspositie in Europa mochten krijgen. Deze afwijking op de EU normen wordt Derogatie genoemd. 

Op 1 april 2015 verdween het quotum en zouden Nederlandse boeren volop profiteren van de nieuwe markten. Het zou de bevrijdingsdag van de Nederlandse melkveehouderij worden, voorspelde toenmalig boerenbond LTO-melkveehouderijvoorzitter Siem Jan Schenk op de nieuwjaarsreceptie van het Productschap Zuivel begin 2011. Het werd een grote teleurstelling. De melkprijzen kelderden, terwijl de investeringen enorm waren toegenomen.- Foodlog 5-mei.

Enthousiast hebben de NL-melkveehouders de veestapel in de laatste 5 jaar met bijna 10% laten groeien, en natuurlijk heeft dat meer koe-mest dan ooit opgeleverd. Zelfs zoveel dat er meer mest geproduceerd wordt dan de uitzondering (=derogatie) dat toelaat. Niet gek dus dat Brussel zegt: “beste sector, u heeft al een uitzondering, u gaat nu zelfs over deze uitzondering heen, dat mag niet. Kortom, krimp u sector maar, los het maar op”

Hoe zonde ook, er moe(s)ten Koeien het land uitgezet worden (of geruimd worden). Het gaat ongeveer om 160.000 koeien. Via rechtszaken proberen boeren dit nu tegen te houden, en dit lijkt gisteren gelukt te zijn. Nu maak ik even een shortcut (lees het uitstekende artikel van Dick eerst maar): De rekening misschien wel 1 miljard euro lijkt nu op het bordje van de belastingbetaler te komen. Schande!

De sector (inclusief Rabo en RFC) maakt er een puinhoop van, niet de staatssecretaris (ok, ik geef toe, ook  Van Dam is niet zo handig). Beste melkveehouders uw licence to product stond al onder druk, en nu denkt u ook nog schade -die door uzelf gecreëerd is- te verhalen op de maatschappij. Ik kan daar boos over worden! Zijn we nu helemaal gek geworden! De sector (eventueel met Rabo en RFC) moet alle schade maar zelf gaan betalen. 

“Die (=de rechter) heeft nu geoordeeld. Deze kwaliteit van het Nederlands openbaar bestuur kost Nederlandse burgers via hun belastingafdracht mogelijk €1 miljard. Als goed bestuurlijk fatsoen niet meer bestaat, wordt het dan niet eens tijd de niettemin verantwoordelijke functionarissen hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de bende die ze creëren? Nu betaalt de burger en zetten de bestuurders hun carrières vrolijk elders voort.” – Foodlog 5-mei.


Reacties

Populaire posts van deze blog

In het Zonnetje gezet: Het gelijk (in mijn ogen) van Katans mening rondom voedingswetenschappen.

Blogger stopped. See new sites at : www.food4innovations.blog and www.wouterdeheij.com

Food inc. en de discussie op Foodlog over ons eetsysteem