De zoete verleiders (Zembla, 21 februari 2013) - Is Sugar Toxic?
Lezers van dit blog weten inmiddels dat ik een soft-paleo aanhanger ben (maar geen raw-foodie) en de theorie van 'de naakte aap' vind ik ook aantrekkelijk. Ik probeer de inname van suiker (houdende producten) en koolhydraten (specifiek brood e.d.) te minimaliseren, eet vooral groente (en een beetje fruit), vlees, vis en vleesvervangers. Zijn er ongezonde producten? Natuurlijk. Sigaretten zijn ongezond, teveel alcoholische drank is niet gezond, etc. Dat 'weten' we wel, toch?
Maar zijn suikerhoudende frisdranken ongezond? Volgens Martijn Katan en Jaap Seidell wel; bekijk maar eens onderstaande Zembla uitzending. Gary Taubes vind ook van wel. Mijn instinct zegt gek genoeg van niet, ik wil bijna niet geloven dat suiker ziekmakend is (al minimaliseer ik dus mijn wel eigen suiker consumptie, en ben ik ook fan van 'Robert Lustig' en zijn fructose theorie). Maar het bewijs voor de toxiciteit van suiker begint nu wel zich op te stapelen.
Tijd voor maatregelen dus. Zeker ter bescherming van de gezondheid van (jonge) kinderen.
Maar zijn suikerhoudende frisdranken ongezond? Volgens Martijn Katan en Jaap Seidell wel; bekijk maar eens onderstaande Zembla uitzending. Gary Taubes vind ook van wel. Mijn instinct zegt gek genoeg van niet, ik wil bijna niet geloven dat suiker ziekmakend is (al minimaliseer ik dus mijn wel eigen suiker consumptie, en ben ik ook fan van 'Robert Lustig' en zijn fructose theorie). Maar het bewijs voor de toxiciteit van suiker begint nu wel zich op te stapelen.
Tijd voor maatregelen dus. Zeker ter bescherming van de gezondheid van (jonge) kinderen.
Het beleid rond Eten & drinken op scholen is 'gehijacked' door de multinationals van de voedingsindustrie.
BeantwoordenVerwijderenInnovatie rond het beleid van Eten & drinken op scholen in Nederland vindt voornamelijk plaats op congressen, bijeenkomsten en in onderonsjes van de hoge bazen.
De werkwijze van JOGG en de jaarlijks terugkerende balanstop zijn een voorbeeld voor hoe het oude denken niet meer efficiënt werkt, zo deze al ooit gewerkt heeft.
"The problem is they are trying to meet the future by doing what they did in the past." - Sir Ken Robinson
Al jaren gaan miljoenen vanuit de overheid en het grote bedrijfsleven van het ene naar het andere initiatief.
Of de doelstelling nou wel of niet gehaald worden, men gaat vrolijk van jaarverslag tot jaarverslag door en klopt elkaar welwillend op de schouders. Maar ondertussen gebeurt er op de scholen bar weinig. Er is dan ook geen budget voor. Niet om de gezonde kantine echt op poten te zetten. Niet om heel concreet het beleid rond eten en drinken op scholen aan te passen. Natuurlijk niet. En ondertussen groeit het probleem van obesitas en overgewicht onder kinderen en jongeren.
Op de Balanstop worden stevige woorden gezegd en grote maatregelen aangekondigd, maar echt beleid blijft uit. Het enthousiaste verhaal van Ruud Koornstra “#Rethink” werd tijdens de Balanstop 2013 met een warm applaus werd verwelkomd. Ook VWS heeft officieel ' auf der Bühne ' uitgesproken tijdens de balanstop nu echt stappen te willen zetten. Maar resultaten blijven uit. De initiatieven veranderen hooguit van naam, met nieuwe doelstelling, nieuwe subsidies en de oude bestuurders.
Het is wel begrijpelijk dat er weinig verandert. Het besluit om grote sociale en maatschappelijk vraagstukken anders te organiseren dan we gewend zijn, zou juist betekenen, dat diegenen die nu nog betaald krijgen om beleid te doen hun positie kwijt zouden kunnen raken.
Dat is uiteraard niet wat de huidige bestuurders willen zien gebeuren - maar wat wel nodig is als we de nodige stappen willen zetten.
Die stappen zijn hard nodig. Maar hoe de dialoog met de burger en de samenleving tot stand moet komen, wordt niet gezegd. Simpele vragen vanuit de stichting Tijd voor Eten ( om maar een voorbeeld te nomen ) op twitter of per mail worden niet beantwoord, of afgedaan als belachelijk. En uiteindelijk wordt gesteld dat de ongezonde eetgewoonten van de jeugd de schuld of de verantwoording van de ouders zijn.
Het wordt tijd om binnen en rond de scholen echt stappen naar een praktijkgerichte aanpak te zetten.
Als we nu niet opletten krijgen onze kinderen vanaf 4 jaar hun dagelijkse portie Cup a soep met Ice tea of Coca Cola
tijdens de lunch op scholen en wordt Blue Band brood binnenkort de normaalste zaak van de wereld.
Het is van de gekke, dat we de GGD en via de convenant jongeren op gezond gewicht, ( JOGG ) laten sponsoren door de snoepfabrieken.Het is van de gekke, dat we de GGD en via de convenant jongeren op gezond gewicht, ( JOGG ) laten sponsoren door de snoepfabrieken.
In vind het nog steeds "Uniek" dat dit in Nederland kan.
Hou je vast als het gaat om het toekomstige beleid rond Eten / Lunchen op (basis)scholen.
Het huidige beleid van Eten & drinken op scholen vind ik persoonlijk één brok cognitieve dissonantie.
Wakker worden!
excuses, de volgende zin staat in mijn reactie dubbel..
BeantwoordenVerwijderen'Het is van de gekke, dat we de GGD en via de convenant jongeren op gezond gewicht, ( JOGG ) laten sponsoren door de snoepfabrieken'.
Ik denk dat JOGG een heel goed initiatief is (maar niet gekaapt mag worden door big-food).
BeantwoordenVerwijderenMaar polderen met 'coca cola's' van deze wereld in projecten op scholen vind ik zelf erg onverstandig. Zijn grote bedrijven per definitie fout? Neen, natuurlijk niet. Starbucks heeft sinds vorig jaar een bedrijf dat Evolution Fresh heet en verse niet gepasteuriseerde sapjes maakt, dat kan prima op een school. Wat mij betreft zou AH maaltijdsalades (die worden door VEZET gemaakt) op scholen gaan sponsoren. En als Nike sportprogramma's ondersteunt, dan ben ik niet tegen. Maar volgens mij moet je gewoon streng inhoudelijk zijn. Cup a soep niet, Unox-snert moet kunnen. Spa wel, coca cola niet. etc.
Feit is ook dat we in een land leven waar banken voor miljarden geholpen worden. zg kennisinstellingen zoals DLO 160 miljoen krijgen zonder echt vernieuwend bezig te hoeven zijn, maar dat voor de basis -gezonde voeding, gezonde jeugd- er te weinig maatschappelijke middelen zijn.
http://www.foodlog.nl/artikel//suiker-overbodig-en-ongewenst/allcomments/#comment-114941
BeantwoordenVerwijderen